Deel dit artikel
-

Rathenau Instituut luidt noodklok over schadelijk en immoreel gedrag online

Burgers zijn onvoldoende beschermd tegen schadelijk en immoreel gedrag op het internet, zoals online haat of informatiemanipulatie. Daarom is een actieve overheid nodig, die ingrijpt in de mechanismen die dit soort gedrag op het internet faciliteren. Dat stelt het Rathenau Instituut.

Op internet is verontwaardiging een verdienmodel. Hoe meer emotie, des te meer aandacht, en des te aantrekkelijker het is voor gebruikers en platformen om extreme content te verspreiden. Met de verspreiding van desinformatie of vervaging van sociale normen tot gevolg. Dat richt grote schade aan voor individu en samenleving.

In Online ontspoord laat het Rathenau Instituut een groot aantal ‘onwenselijke online gedragsfenomenen’ de revue passeren. Van cyberpesten, phishing, cyberverslaving of cryptofraude, tot wraakporno, extreme challenges, pedojagen, shaming en cancellen.

In samenwerking met maatschappelijke organisaties en bedrijven moeten normen online verhelderd worden en slachtoffers beter beschermd worden.

Op verzoek van het WODC deed het Rathenau Instituut onderzoek naar de aard en omvang van online schadelijk en immoreel gedrag, en de mechanismen van het internet die dat gedrag faciliteren. De onderzoekers hielden interviews en voerden gesprekken met beleidsdeskundigen, wetenschappers en deskundigen uit de praktijk. Daarnaast is een literatuurstudie gedaan.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond