Deel dit artikel
-

Veel klantverlies KPN en Hi door nieuwe tarieven

KPN kan zijn positie van marktleider kwijtraken als de resultaten van een onderzoek van Tweakers indicatief zijn. Vooral de grootverbruikers van mobiele data stappen op en helpen T-Mobile mogelijk aan de nummer één-positie.

De telecommerken KPN en Hi worden te duur voor mensen die meer dan 250 megabyte per maand gebruiken aan mobiel dataverkeer. Met de nieuwe tarieven van die merken worden enkel de kleinverbruikers bediend. De volwassen klant staat op het gebied van mobiel internet in de kou.

Dat is een van de conclusies uit een peiling van Tweakers.net onder ruim zevenhonderd lezers.

De nieuwssite vroeg wat de respondenten zouden doen als hun huidige abonnement afloopt. Het merendeel zegt niet te verhuizen, maar de groep die wel wisselt zorgt voor een significante verandering op de mobiele telecommarkt. Er zouden zoveel klanten overstappen naar T-Mobile dat deze aanbieder marktleider in Nederland kan worden. Het marktaandeel zou stijgen van 29 naar 38 procent, wat vooral door overstappende grootverbruikers komt.

Een gecalculeerde indicatie van de mogelijke toekomstige verhoudingen:

De steekproef geldt enkel voor de providers die nieuwe tarieven gaan hanteren rond deze periode. Daar vallen aanbieders als Telfort en Tele2 niet onder.

Deel dit bericht

5 Reacties

Inge Janse

Interessante observatie. Ik vraag me alleen of hoe representatief de bezoekers van Tweakers.net zijn. Ik vermoed dat zij bovengemiddeld vaak grootgebruikers zijn. Rest de vraag: welk marktdeel vormen grootgebruikers?

Jeroen Bos

Het is een mooie opmaat naar échte concurrentie op het gebied van mobiele data. Zo gauw de 2.6 GHZ frequenties ingezet gaan worden voor Wimax door Tele2 en/of Ziggo en UPC zullen de tarieven onderuit gaan. Sowieso doordat deze partijen zich moeten invechten in deze competitieve markt, maar ook omdat Wimax uitrol en de betaalde frequenties veel minder investeringen vergen dan dat de bestaande partijen hebben moeten doen in 3G. De arrogantie van de bestaande partijen kan wel een deukje gebruiken, en ik veel mobiele data……. 😉

dmace

@Inge Tweakers-bezoekers zijn bovenal kritisch. Zij gaan er in de regel van uit dat je krijgt waar je voor betaald, en niet dat dit aan leugens onderhevig kan zijn. Het zou veel slimmer zijn om voortaan het woordje “onbeperkt” uit je abonnementen te halen.

JeroenW

@Inge: Als je het tweakers stuk goed leest zie je dat ze dat onderkennen en dat ze ook 3 soorten gebruikers onderscheiden waaronder 1 soort die meer overeenkomt met “de gemiddelde nederlander”

Inge Janse

@ Jeroen: inderdaad. Ik zou zelf alleen niet de conclusie trekken die Emerce en Tweakers durven te trekken, namelijk dat kpn veel klanten gaat verliezen.

Als de poll als voorspellende waarde heeft (en dat hebben ze niet al te vaak), dan geldt het alleen voor het veelal grootverbruikende publiek van Tweakers.net, en daarvan weten we niet welk onderdeel dit vormt van het totale publiek.

Het enige dat je op basis van de poll kan zeggen, is dat grootverbruikers mogelijk verkassen. Wil je meer kunnen zeggen, dan moet je ook zeker weten dat de deelnemers representatief zijn voor de hele populatie*.

*en dat zijn ze vermoedelijk niet, kan ik me herinneren van mijn periode bij Tweakers.net als nieuwsredacteur 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond