Deel dit artikel
-

“Verander auteurswet voor huizensites”

Het auteursrecht zou versoepeld moeten worden, zodat huizensites als Jaap.nl gegevens van makelaarsites kunnen blijven gebruiken. Dat schrijft Laurens Mommers, universitair hoofddocent aan het Centrum voor Recht in de Informatiemaatschappij van de Universiteit Leiden, in het FD.

Jaap.nl moest onlangs stoppen met het overnemen van complete beschrijvingen van woningen als de desbetreffende makelaar daarvoor geen toestemming geeft. De site mag slechts een beperkt aantal karakters van de beschrijving en verkleinde foto's overnemen.

De geschriftenbescherming creëert volgens Mommers een informatiemonopolie dat de vrije marktwerking op de huizenmarkt aantast. "We zullen steeds vaker gespecialiseerde zoeksites gebruiken om op internet te vinden wat we zoeken. We zijn dus gebaat bij partijen die dergelijke gegevens verzamelen. De broodwinning van de makelaars is niet in het geding, en dus is er voor bescherming geen noodzaak," aldus Mommers in het FD.

De huizenmarkt is niet de enige markt die volgens Mommers met dit probleem kampt. Een ander voorbeeld vormen de publieke omroepen, die weigeren de gegevens over hun televisieprogramma's vrij te geven aan andere partijen, simpelweg omdat ze de markt voor hun eigen televisiegidsen willen beschermen. Ook dat kunnen zij doen basis van de geschriftenbescherming.

Ooit was de geschriftenbescherming vooral bedoeld om schrijvers en kunstenaars te behoeden voor broodroof. Maar makelaars verkopen huizen, en geen foto's van en teksten over huizen.

Naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak zag Jaap.nl zich genoodzaakt een deel van het aanbod beperkt weer te geven. Op haar site vraagt Jaap nu verkopers te klagen als hun huis slechts beperkt vermeld staat. Deze klachten worden voortaan doorgestuurd naar hun makelaar.

Jaap.nl voert naar eigen zeggen de druk op. Deze week draait de tv-commercial waarin duidelijk wordt gemaakt dat Jaap.nl huizen op de site heeft dan rivaal Funda weer op televisie. Directeur Tim Scholte van Jaap.nl verwacht dat de bezoekersaantallen van Funda en Jaap ook steeds verder naar elkaar toe zullen groeien.

Deel dit bericht

9 Reacties

Thomas

Staat het vast dat de makelaars auteursrecht hebben en niet de huiseigenaren. Ik zou als eigenaar eisen dat mijn huis op zoveel mogelijk sites te vinden is.

Loek Sassen

Het punt welk hier over het hoofd wordt gezien is dat makelaars wel degelijk voelen dat door het prachtige Internet-aanbod vandaag de dag de vraag naar hun diensten, verschraalt. Dus er is wel sprake van een zekere broodroof in h ogen. Wij bewijzen met http://www.huizenpartner.nl nu reeds 5 jaar dat je geen makelaar nodig hebt om je woning optimaal in de kijker te plaatsen en zelf succesvol te verkopen. In dit vernieuwende promotieconcept spelen internetzoekers zoals http://www.jaap.nl en http://www.zoekallehuizen.nl ook een aanzienlijke rol. Maar je zult begrijpen dat http://www.funda.nl in dit succes geheel niet van belang is …

peter

De maker van een foto is auteur en dus houder van het auteursrecht. De auteurswet veranderen en de beperking opnemen dat er een uitzondering is voor de foto's van makelaars zal niet nodig zijn. Een verkoper van een object kan van zijn makelaar eisen dat de auteursrechten van de foto voor publicatie beschikbaar gesteld worden aan Jaap en anderen die de verkoopbaarheid van het pand bevorderen. Dat is veel eenvoudiger dan een wet veranderen. Daarbij vraag ik me af of het mogelijk is in de auteurswet een uitzondering te maken voor het auteursrecht van makelaars.Ik begrijp de dienstverlening van een makelaar niet die zich met machtsuitoefening van het auteursrecht bezig houdt in plaats van het belang voor zijn opdrachtgever, bemiddeling bij de verkoop van zijn pand.

Miss Tik

Hoezo broodroof? Als het huis van een NVM makelaar via Jaap verkocht wordt dan strijken ze net zo hard hun commissie op! Het is een win-win situatie voor alle partijen.

Jos de Koning

Als de makelaar steeds minder toegevoegde waarde biedt door de komst van alternatieve verkoopconcepten dan wordt er aan -in ieder geval- zijn broodbeleg geknabbeld. Het doe het zelf verkopen wordt door de zoeksites en sites als ikwilmijnhuisverkopen.nl erg gemakkelijk gemaakt. Ik heb zo ook zelf verkocht en de makelaar geen moment gemist. Het aantal doe het zelf verkopers groeit snel.

Mark Jansen

De redenering lijkt me nog vrij lastig: "De broodwinning van de makelaars is niet in het geding, en dus is er voor bescherming geen noodzaak," aldus Mommers in het FD.". Als broodwinning het criterium voor geschriftenbescherming wordt, zijn teksten van mensen die niet voor hun bestaan schrijven dan voortaan vrij? Wat nu als iemand, juist door te schrijven en te publiceren, blijkt een goed schrijver te zijn en "doorbreekt" op de markt? Zijn dan de geschriften van voor de doorbraak vrij door iedereen te gebruiken (en dus nooit commercieel uit te geven)? Of worden ze opeens, met terugwerkende kracht, alsnog beschermd? Het is jammer dat het artikel niet beter duidelijk maakt wat deze man nu precies wil, want zoals het nu geformuleerd staat roept het bij mij nog ontzettend veel vragen op.

G C Smit

De bottomline in deze hele discussie is dat het belang van de consument voorop moet staan. Als verkoper geldt: hoe meer je huis wordt gepubliceerd op internet, hoe groter de kans om gevonden te worden en dus verkocht te worden. De makelaars van de NVM hebben slechts hun eigen belang voor ogen als ze deze ontwikkelingen proberen te dwarsbomen. Dat ze dit toch proberen is begrijpelijk, de ontwikkelingen liegen er namelijk niet om. De NVM heeft in het verleden met de opzet van Funda en het openbaar publiceren van woningaanbod eigenlijk het paard van Troje binnengehaald. Door de groei van internettechnologie wordt de gehele bemiddelende sector langzaam maar zeker er tussen uit gesneden. Dit geldt al voor hypotheek- en verzekeringstussenpersonen, nu ook voor makelaars en binnenkort ook voor banken. Vele sectoren in de economie dienen zich af te vragen wat de opkomst en de volwassenwording van het internet voor hen zal betekenen. By the way, voor de consumenten die kiezen voor een zelfstandige verkoop van hun woning, sommige zaken moet men toch aan specialisten over laten. Denk hierbij aan de juridische aspecten van koop-overeenkomsten (regelen bij de notaris), bouwkundige aspecten (regelen met bouwkundigen), en last but not least, de presentatie van de woning op internet. Deze eerste kennismaking met het aanbod dient optimaal te zijn. Wij hebben drie jaar geleden als n van de eersten in Nederland een nieuwe dienst ontwikkeld, http://www.woningfilms.nl. Dit zijn professionele videopresentaties van woningen, waarbij men de geinteresseerden niet alleen een rondleiding door de woning en al haar aspecten geven, maar ook de sfeer van de woning willen overbrengen middels de juiste belichting, effecten, muziek en/of voice-over, avondbeelden, omgevingsbeelden etc.Hiermee zullen naar verwachting de hoeveelheid zinloze bezichtigingen ook sterk afnemen. Een ieder die kiest voor een doe-het-zelf oplossing bespaart veel geld op de bemiddeling en heeft dus meer budget voor presentatie, adverteren etc. We blijven benieuwd kijken naar de ontwikkelingen tussen de NVM en haar nieuwe concurrenten. Taak aan de (NVM)makelaars om hun exclusieve status los te laten en hun toegevoegde waarde, die er wel degelijk is, weer aan de man te brengen met een gepaste vergoedingsstructuur.

Niek

Het volledige artikel: http://weblog.leidenuniv.nl/fdr/elaw/publicaties/Bescherming%20Funda%20nekt%20marktwerking.pdf  Ik ben van mening dat ook voor cgc/ugm de huidige auteurswet niet passend is. De poster van dit soort berichten cq media wil juist dat de boodschap door zoveel mogelijk mensen gezien wordt maar distributie zonder toestemming van de oorspronkelijke auteur is officeel verboden!

Perry Smit

Ach meneer Sassen, een beetje gratis publiciteit van uw site kan geen kwaad toch.  Aan alle initiatiefnemmers van woonzoeksites, laat NVM toch links liggen en doe je eigen ding. NVM begrijpt het niet en dat zal uiteindelijk een voordeel worden voor de andere. Let de komende maanden goed op…er zullen er meer volgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond