Deel dit artikel
-

Verboden voor onbevoegden

Niemand kan de toegang tot internet worden ontzegd. Als de architecten van internet een ‘mission statement’ zouden hebben geformuleerd, dan was dát hem geweest. De eerste Nederlandse internetprovider ontleende aan dit uitgangspunt zijn naam: XS4ALL. Inmiddels is de vrije toegang tot internet zo vanzelfsprekend dat wij het als een vaststaand gegeven beschouwen.

Maar de basis is waarop internet is gebouwd, is wankel. Op 12 maart deed de Hoge Raad uitspraak in de zogenaamde ‘Ab.Fab’-zaak. Internetprovider XS4ALL eiste in die zaak dat het de vermeende spammer Ab.Fab verboden zou worden gebruik te maken van het XS4ALL-netwerk. Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde echter dat de aard van de publieke dienstverlening van XS4LL en het karakter van internet zich verzetten tegen toewijzing van de eis.

De Hoge Raad denkt daar anders over en stelt dat iemand die zonder toestemming gebruik maakt van andermans eigendommen, in beginsel onrechtmatig handelt tegenover de eigenaar. Wat betekent dit nu voor internet? Spammers kunnen buiten de deur worden gehouden, dat is natuurlijk mooi. Maar ook als een hyperlink wordt geplaatst of een webspider op pad wordt gestuurd, wordt gebruik gemaakt van andermans eigendommen.

De infrastructuur van internet telt vele eigenaren: routers, modems, websites, servers – ze zijn allemaal iemands exclusieve eigendom. Dat betekent dus volgens de Hoge Raad dat die eigenaren het gebruik van die eigendommen kunnen verbieden of er voorwaarden aan kunnen stellen. XS4ALL wordt XS4SOME: verboden toegang voor onbevoegden. Het wordt stil op de digitale snelweg.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond