Deel dit artikel
-

Verdubbeling van valse pc-opschoners

Onderzoekers van Kaspersky constateren dat het aantal slachtoffers van valse zogeheten ‘hoax system cleaners’ is verdubbeld afgelopen jaar. Het gaat om frauduleuze programma’s die tegen betaling vermeende computerproblemen direct zouden kunnen verhelpen.

In de eerste helft van dit jaar zijn wereldwijd 1,4 miljoen pc-gebruikers, waaronder ook Nederlanders en Belgen, gedupeerd. In dezelfde periode van 2018 waren dat nog 747.322 slachtoffers. Ondertussen worden de aanvallen ook gevaarlijker en geavanceerder.

Voor het verhelpen van een trage of slecht presterende computer zijn veel legitieme tools in omloop. Fraudeurs willen hun slachtoffers toch voorl doen geloven dat hun computer in groot gevaar verkeert, bijvoorbeeld door geheugenoverbelasting. Een onmiddellijke schoonmaak is dan het advies. Cybercriminelen bieden hun nepdiensten tegen betaling aan.

De fraudeurs installeren de hoax-programma’s na ontvangst van gebruikersrechten en betaling met het zogenaamde doel de pc schoon te maken. De realiteit is dat er niks gebeurt of dat de fraudeurs adware installeren op de computer. Vervolgens krijgen gebruikers te maken met een irritante maar ongevaarlijke grote stroom aan ongevraagde reclame. Echter, steeds vaker gebruiken cybercriminelen de ‘hoax system cleaners’ ook om malware zoals Trojans of ransomware te downloaden of te verhullen.

Het grootst aantal slachtoffers bevinden zich in Japan (12 procent), gevolgd door Duitsland (10 procent), Wit-Rusland (10 procent), Italië (10 procent) en Brazilië (9 procent). In de Benelux zijn ongeveer 48.000 gebruikers geïnfecteerd in de periode januari 2018 tot en met mei 2019.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond