Deel dit artikel
-

Verzet tegen Europa’s wens om ‘achterdeurtjes’ in software

Europese regelgevers maken de geesten rijp voor het verplicht stellen van achterdeurtjes in software. Een groep softwarebedrijven verzet zich openlijk tegen de rode loper voor meeluisterende overheden en inlichtingendiensten.

Met de invoering van de GDPR toonde Europa zich een mondiale trendsetter op het gebied van online privacy. De veiligheid van de burger wordt daarin vooropgesteld. Nu blijkt echter dat EU-lidstaten dat toch een enge gedachte vinden. De Europese Raad nam eind 2020 namelijk een resolutie aan die tegen volledige encryptie is.

De bedrijven ProtonMail, Threema, Tresorit en Tutanota tekenen hier nu openlijk verzet tegen aan. Politici begeven zich op een hellend vlak en kunnen voorwaarden gaan stellen aan dataversleuteling. ‘Data moet beveiligd zijn tegen meeluisteren, tenzij‘. Dat ‘tenzij’ kan de Europese Commissie nu opvatten als een uitnodigen om met wetsvoorstellen te komen. De demonstranten stellen echter dat encryptie absoluut is: je beschermt privacy of helemaal niet. Er is geen middenweg.

De New York Times publiceerde afgelopen weekend een opiniestuk van emeritus professor Shoshana Zuboff. Zij stelt: Je hebt óf een democratie of een surveillancestaat. Allebei is niet mogelijk.

Foto: mpastwa (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond