Deel dit artikel
-

[Video] Reisbranche loopt binnen op mobiele diensten

Mobiele diensten zijn big business voor de reisbranche. “De reisbranche is een lage marge-business”, aldus Jeroen van Velzen, commercieel directeur van The Sound of Data. Een mobiele dienst waarmee een euro verdiend kan worden is ‘meteen kassa’.

Emerce sprak met van Velzen over de ontwikkelingen van mobiele diensten binnen de reisbranche. Steeds meer reisaanbieders doen aan upselling doen, en bieden extra diensten tijdens de reis mobiel aan. Van Velzen: "Dat de reisbranche een lage marge-business is, dat klinkt gek, voor de consument is het duur, maar de partijen er achter concurreren hard met elkaar. Een low cost airline verdient nog geen 3,5 euro aan een stoel."

Met de mobiele dienst is meer omzet te verdienen. De aanbieder van de dienst hoeft weinig te doen, maar verhoogt wel de service. Tegelijkertijd verdient hij een euro per afgenomen dienst.

Zijn bedrijf, The Sound of Data, houdt zich bezig met advies, ontwikkeling en onderhoud op het gebied van telefonie-, sms- en videodiensten. Voor de reisbranche gaat het om mobiele reisapplicaties, bijvoorbeeld de dienst vluchtnotificatiesysteem. Deze dienst wordt bij online reisagenten als bijvoorbeeld Cheaptickets, geïntegreerd in het boekingsproces. Voor rond de 2,5 euro wordt de consument op de heen- en terugreis onder meer op de hoogte gehouden of de vlucht op tijd is of vertraagd en waar hij moet inchecken. De reisagent, de aanbieder van deze dienst, houdt hier per vlucht ongeveer een euro aan over.

Van Velzen: "De reiziger neemt de mobiel mee op reis, die sleept niet zijn laptop mee om die onderweg open te klappen. Het is een interessant communicatiemiddel." Van Velzen haalt een mobiele stadsgids aan, waarin de gebruiker kan zien waar hij kan eten, dat vervolgens kan boeken, op een kaartje de route uit kan stippelen of een taxi kan boeken om er naartoe te gaan. "Allerlei tourguidemechanismen. Vroeger had je hier een reisleider voor nodig, nu gaat de reisleider in de mobiel."

Volgens Van Velzen wordt mobiel vooral ingezet als retentiemechanisme. "Het gaat er om hoe je een band opbouwt met de klant nadat hij een product heeft gekocht."

Interview met Jeroen van Velzen from Redactie Emerce on Vimeo.

Deel dit bericht

2 Reacties

Michael Straathof

Hi Jeroen, Leuk interview. Duidelijk verhaal. Ik geloof echter nog meer in het integraal opzetten van contextuele communicatie via mobiele services, e-mail alerts en microsites en obv transacties, timing, interesses en gedrag. Wat zou dit bijvoorbeeld betekenen voor de auto industrie, (lokale)overheid of banken?

Lars Crama

Jeroen, goed verhaal en interessant businessmodel.  Michael, neem eens een kijkje bij de Group "Customer Lifecycle Management" op LinkedIn: daar vind je gelijkgestemden op het vlak van het verhogen van klantwaarde.   http://www.linkedin.com/groups?home=&gid=130199&trk=anet_ug_hm&goback=%2Eanh_130199

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond