Deel dit artikel
-

De vier Nederlandse netwerkaanbieders leverden in 2018 weer in

De vier Nederlandse netwerkaanbieders – KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2- incasseerden in 2018 een omzetdaling van 3,8 procent. Die omzet kwam uit op 3,86 miljard euro, zo blijkt uit het meest recente Dutch Mobile Operators-rapport van Telecompaper.

De vier netwerkoperators hadden afgelopen jaar te kampen met prijsdruk door sterke concurrentie, maar ook met de impact van regulering. Ook lagere buiten-de-bundelomzet, veranderend consumentengedrag en concurrentie in het B2B-segment speelden de bedrijven parten. Verder zorgde de groei van het aandeel van sim-only voor minder maandelijkse opbrengsten.

De negatieve trend werd nog eens versterkt door de mobiele korting die KPN en Vodafone verleenden bij gecombineerde vast en mobiele plannen.

Van de huidige vier mobiele netwerkoperators lieten zowel Tele2 als T-Mobile een jaarlijkse omzetstijging zien. Deze partijen wonnen ook marktaandeel ten opzichte van marktleiders KPN en Vodafone, waarbij Vodafone het meeste marktaandeel verloor.

De gezamenlijke omzet uit mobiele diensten van operators T-Mobile en Tele2 – beide bedrijven gaan fuseren – kwam uit op 1,1 miljard euro in 2018. Dat betekent een gezamenlijk marktaandeel van 29,4 procent, net iets lager dan het aandeel van Vodafone.

Ondanks de omzetdaling, groeide het aantal mobiele klanten in het vierde kwartaal van 2018 met 1,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De groei komt voornamelijk uit postpaid, terwijl de prepaid-markt daalde naar 22,4 procent. Eind december 2018 telde Nederland 20,5 miljoen actieve mobiele simkaarten, exclusief M2M (machine-to-machine).

Het onderzoeksbureau verwacht verder dat in de periode 2018-2023 als geheel de markt licht zal blijven krimpen. Dat levert een negatief gemiddelde jaarlijkse groei op van 1,5 procent, naar een omzet van rond de 3,6 miljard euro in 2023.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pien

Volgens mij wordt enorm onderschat wat de BKR-registratie voor negatief gevolg heeft op het aanschaffen van een mobiel met abonnement.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond