Deel dit artikel
-

Vitaminic: “Muziekrechtzaken zijn politiek spelletje”

MP3.com is veroordeeld voor het breken van copyrights. Heavy metalband Metallica en rapper Dr. Dre spannen rechtzaken aan tegen 'muziekdistributeur' Napster . De Nederlandse muziekportals The Music Channel en Vitaminic vinden de aandacht goed voor de muziekbusiness. Maar: "Ze kunnen beter met MP3.com samenwerken."

Andrea Tessera, vice president van Vitaminic geeft zijn visie op de zaak. "Wij geven muziek door op een legale manier dus de rechtzaak zou absoluut geen invloed hebben op ons. Ik denk zelfs dat het onze relatie met de muziekindustrie zou verbeteren, want we betalen de rechten van artiesten aan de platenlabels en de muzikanten zelf. Het zou ons bereik ook vergroten, omdat iedereen toch met sites wil werken die niet binnenkort de nek omgedraaid worden."

Volgens Tessera is de rechtzaak tegen Napster een politiek spelletje. "De Amerikaanse instantie die de grote labels vertegenwoordigt (RIAA), heeft Napster voor de rechter gedaagd omdat veel grote bands veel geld verloren hebben," zegt de vice-president. "Denk aan Metallica en Dr.Dre. Napster is voor de toonaangevende platenmaatschappijen een makkelijke prooi," voegt Tessera aan toe.

Tessera's collega bij The Music Channel, Guy Makmel bekijkt de zaak net iets anders. "De zaak steekt anders in elkaar dan erover bericht wordt. De rechter heeft geoordeeld dat Napster illegaal heeft gehandeld. Maar de server is een ruilmiddel voor consumenten, Napster handelt niet," zegt Makmel. "Bij MP3.com ging het mis omdat het bedrijf bij de start 80,000 cd's heeft gekocht om de muziek beschikbaar te kunnen stellen aan de bezoekers die erom vragen. MP3.com zet muziek op het domein van de internetter op voorwaarde dat de persoon al de cd heeft van de betreffende artiest. Op deze manier wordt de verkoop van cd's verhoogd. Het idee erachter is dat mensen overal ter wereld hun eigen muziek samen kunnen stellen en overal kunnen beluisteren. Wat wij doen is een podium aanbieden aan artiesten die, hun eigen rechten beheren, om hun muziek te presenteren. De zaak heeft geen invloed op ons."

Guy Makmel gaat verder met zijn mening over de kwestie. "Technologie kun je niet tegenhouden. Wat MP3.com en Napster uitgevonden hebben is vooruitstrevend. Daardoor verloren platenlabels veel geld en macht, maar de partijen zijn nu aan het onderhandelen of ze tot een schikking kunnen komen. De platenmaatschappijen kunnen beter met MP3.com en Napster samenwerken dan ze tegenwerken. Alle partijen kunnen daarvan profiteren."

Deel dit bericht

2 Reacties

Cor Koning

Goed artikel, duidelijk en to the point.En natuurlijk moeten de rechten van muzikanten beschermd worden.

Hugo Langras

Mp3 is leuk voor de consument, maar biedt de gemiddelde platenmaatschappij geen reele optie om tot exploitatie over te gaan. Het genereren van inkomsten is namelijk nooit gegarandeerd wanneer je een track via Mp3 beschikbaar stelt. Over de eerste download wordt mischien betaald (royalties en mechanicals), maar daarna kan de track zeer eenvoudig in grote aantallen verspreid worden. Dit is misschien voor acts als metallica geen doodslag, maar het gaat bij hen wel om miljoenen gederfde dollars. Bij een beginnende artiest is 20% minder verkochte singles wegens Mp3 downloads het verschil tussen een album deal of het einde van het platencontract. Zolang er geen reeel, op Mp3 gebaseerd, businessmodel is, waarmee aan muziek geld verdiend kan worden, zal nieuw talent niet meer gefinancierd kunnen worden. Een beetje album opnemen kost al tienduizenden guldens, een eenvoudige clip (die MTV al niet eens accepteert wegens slechte kwaliteit) kost nog eens 50 mille. Een financierder, of dat nou Pa is die de band van zijn zoon spekt, of een major als Sony, zal een return on investment willen zien. Jong talent is niet meer te supporten als het product gratis weggegeven wordt. Ga je uit van de leuze "Mp3 is te gek: muziek is kunst en moet voor iedereen gratis zijn" dan zou ik graag zien dat iedereen die nu download acuut akkoord gaat met een extra muziek belastingheffing, die artistiek verantwoorde muziek gaat subsidieren. Dan zijn we gelijk van alle boy bands af……..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond