Deel dit artikel
-

Vodafone Live start met 40 contentleveranciers

Vodafone heeft donderdag in Amsterdam Vodafone Live gelanceerd, een WAP-dienst op toestellen met kleurenscherm en ingebouwde camera. Vodafone Live biedt verder onder andere mail, chat, MMS en Java-games.

De nieuwe dienst is Vodafone's antwoord op KPN's i-mode, hoewel de woordvoerders onmiddellijk in een kramp schieten bij het horen van dat verboden woord. Vodafone Live is geen i-mode, volgens content manager Harry Odenhoven.
Voor Vodafone Live zijn drie toestellen verkrijgbaar zijn; Sharp GX 10, Nokia 7650 en Panasonic GD87. Alledrie ondersteunen WAP 1.2. Toestellen die WAP 2.0 ondersteunen zijn nog niet beschikbaar. "WAP wordt geassocieerd met zwart-wit schermpjes en traag inbellen", zegt Harry Odenhoven. "Vodafone Live heeft een kleurenscherm en werkt over GPRS. Je drukt op een knop en dan ben je meteen online."

Een ander probleem van WAP was volgens Harry Odenhoven dat het geen billing mogelijkheden had. Het contentaanbod bleef daardoor mager. Bij Vodafone Live betaalt de consument per bit. Voor content providers heeft Vodafone een meeverdienmodel.
Vodafone Live start met veertig contentpartners. Dat aantal moet voor eind van het jaar verdubbelen. Wie de contentpartners precies zijn wil Odenhoven niet zeggen. "Ik heb niet zo'n behoefte al die namen vrij te geven", zegt hij. De concurrentie leest mee.

Het is duidelijk dat Vodafone het contentaanbod in eigen hand wil houden. "Het is geen afgescheiden netwerk", bezweert Odenhoven. Bij WAP raakte de consument vaak de weg kwijt omdat de pagina's in onvoorspelbare vormen op het schermpje verschenen. Vodafone wil dat zoveel mogelijk voorkomen.
Vodafone Live moet gebruikers een helder iconen en navigatiestructuur bieden die op elk van de drie toestellen werkt. Een XML-interface op de servers van Vodafone zorgt dat de WAP-sites in de juiste vorm op de toestelletjes verschijnen. "Je kan dat gesloten noemen," zegt Odenhoven, "maar met die content kun je in ieder geval garanderen dat het goed gaat."

HTML-pagina's van het gewone internet zijn net zo min op Vodafone Live te bereiken als op i-mode. Alleen WML-sites werken op de toestellen. i-mode sites zijn geschreven in cHTML. Harry Odenhoven wil wel gebruikers gaan stimuleren content voor Vodafone Live te produceren. "Daar zijn wel ideeen over", zegt hij. "Maar daar kan ik me nog niet over uitlaten."

Deel dit bericht

2 Reacties

BF van den Beld

De Vodafone-Live site van Sky Radio maakt gebruik van dezelfde database en content management systeem als de I-mode website van Sky Radio. Je zal dan ook dezelfde site op beide toestellen kunnen bekijken.

i

Op i-mode kun je prima internetsites bekijken via google.Ik heb een tijdje zo'n ding te leen gehad en dat ging prima. Met WML is dat een stuk moelijker denk ik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond