Deel dit artikel
-

Vodafone Nederland investeert in ‘internet of things’

De hoeveelheid dataverkeer voor ‘pratende apparaten’, ook wel het internet of things genoemd, is vervijfvoudigd bij Vodafone Nederland. Daarom moest het bedrijf investeren in wat algemeen als oude netwerktechnologie wordt gezien.

Als enige Nederlandse aanbieder investeert Vodafone Nederland in Edge-technologie. Dat is de datalaag op het 2G- of GSM-net. Daar wordt expliciet voor gekozen om een scheiding te kunnen maken tussen mensen met telefoons en tablets die het 3G- en 4G-net en machines die voldoende hebben aan langzame dataverbinding.

Vodafone zag afgelopen jaren vervuiling ontstaan op zijn netwerk. Machines zoals energiemeters en parkeerautomaten kregen een SIM-kaart en zochten verbinding met ‘thuis’ via het snelle 3G-net. Zoals fietsen niet op een snelweg thuis horen, hoeft een koelkast niet op 3G te zitten. Het telecombedrijf waardeerde zijn 2G-netwerk op.

“Een groot aantal klanten maakt inmiddels gebruik van deze technologie voor onder andere slimme energie- en watermeters, realtime inzicht in voorraden, tracking en tracing van vrachten en mobiele pinbetalingen. Deze diensten hebben in een jaar tijd geleid tot een groei van het 2G dataverkeer van 400 procent.”

Vodafone zou een marktaandeel van rond de 40 procent hebben op de markt voor machine to machine communications in Nederland.

Het bedrijf investeert overigens ook in het opvoeren van de topsnelheid van zijn mobiele datanetwerk. In de grote steden in de Randstad (dekkingskaart) biedt het zijn klanten nu maximum snelheden van 28,8 Mbps. Dat is meer dan met regulier, vast ADSL kan worden gerealiseerd.

Tijdens het Mobile World Congress in februari in Barcelona werd in de wandelgangen duidelijk dat ‘the internet of things’ als de volgende grote stap voorwaarts wordt gezien in mobiele telecom. Een groot deel van de volgende miljard nieuwe telecomverbindingen zal door machines worden gebruikt, niet door mensen.

Emerce legde in beeld vast hoe de eerste contouren van het internet of things er uit ziet. Klik naar onze fotoreportage, gemaakt tijdens het Mobile World Congress.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond