Deel dit artikel
-

Vodafone schaft duur Europees dataroaming af

Klanten van Vodafone hoeven zich vanaf eind volgende maand geen zorgen meer te maken over de kosten van telefonie en internet in het buitenland. Dat wordt even duur in Nederland als in veertig andere Europese landen.

Het gaat om de klanten met een zogeheten Red- en Black-abonnement. “Ze kunnen vanaf [21 november] de GB’s, minuten en sms’jes uit hun bundel zonder extra kosten in meer dan 40 Europese landen gebruiken. Naast alle EU-landen telt Vodafone ook landen als Turkije en Albanië mee”, aldus een gisteren gepubliceerde verklaring.

Bovendien geeft het telecombedrijf bundeltjes belminuten weg om vanuit Nederland naar andere Europese landen. Die variëren in grootte van 20, 40 en 60 minuten tot onbeperkt.

Vodafone doet dit niet uit liefdadigheid, maar loopt vooruit op regelgeving die komende zomer van kracht wordt. Die is tot stand gekomen door actie van het Europees Parlement dat een gelijke behandeling van telecomverkeer eiste. De zomer van 2017 zal ook duidelijk maken in hoeverre alle lokale telecomnetwerken zijn voorbereid op de reizende, delende, veeleisende dataconsument.

De timing van het besluit hangt samen met het skiseizoen dat binnenkort van start gaat. Vodafone maakt het nieuws bekend met de slogan “onbezorgd videobellen vanaf de piste”.

Foto: Barney Moss (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Arnold Overhaart

Het zou een keer tijd worden, ik denk dat het alweer iets van 7/8 jaar geleden is dat ik toenmalig EU commissaris Nelie Kroes haarfijn heb uitgelegd hoe de telecom werkt. Dat het roaming verhaal geldklopperij is. Toen kon ik al 120 landen overal ter wereld gratis bellen en betaalde ik iets van 8 cent per min als ik mensen mobiel belde. Ook heb ik uitgelegd dat het internet verhaal ook geldklopperij was als je het afzet bij wat je dient te betalen per min om te bellen – dat zijn ook data bundels, alleen vele, vele malen kleiner en gaat over het zelfde netwerk.
In de USA heb je al vele jaren een flat fee voor bellen, onbeperkt bellen, naar mobiel en vaste lijn en de USA is een aardig stukje groter dan de EU en heb je daar ook geen last van roaming!
Nu heb ik ook een US nummer – gratis – daarnaast heb ik ook nog een – gratis mobiel nummer met 200 belmin en 500 mb data – waar ik ook ter wereld ben iedereen kan mij vanuit de US en CAN Gratis bellen!
Omgekeerd precies hetzelfde. – Het begint er een beetje op te lijken in de EU maar hebben nog een lange weg te gaan!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond