Deel dit artikel
-

‘Voer minimale snelheidseisen in voor mobiel internet’

Minimale snelheidseisen zijn nodig om Nederland ook op het gebied van mobiel internet koploper te laten blijven. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is uitgevoerd. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) krijgt in het rapport het advies om bij de aankomende veiling van frequenties voor bijvoorbeeld 5G in de dekkingsverplichting naast geografische eisen ook voorwaarden voor de mobiele datasnelheid op te nemen.

Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking buitenshuis onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het voor aanbieders commercieel niet-rendabel is.

Eerder maakte staatssecretaris Keijzer in het Actieplan Digitale Connectiviteit al bekend wat de mobiele dekkingsverplichting aan de vergunninghouders geografisch inhoudt.

In het rapport wordt voorgesteld om mobiele snelheden van 8 Mbps (in 2022) en 10 Mbps (in 2026) als absolute minimumeis in te voeren. Dit zou betekenen dat de mobiele internetsnelheid voor Nederlanders op gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde (Mbps) kan komen. De maximum snelheid dichter bij een netwerkantenne zou dan zelfs twintig keer zo hoog (boven de 2 Gigabit per seconde) komen te liggen.

De geadviseerde minimumeis is voor internationale begrippen uitzonderlijk hoog. Zo legt Duitsland een dekkingseis van 100 Mbps op nabij de antenne waardoor zowel de maximale als gemiddelde snelheid lager zijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Moet de eis niet voor binnenshuis zijn, buitenshuis is,juist makkelijker.
En neem meteen upload mee, schaapachtig gedoe zoals Ziggo doet met 10:1 ratio down/up, of KPN bij instap glas (20/2) moet je niet willen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond