Deel dit artikel
-

Volendam geeft kabel niet aan Ziggo

De gemeente Edam-Volendam slaat een bod van Ziggo van tien miljoen euro (875 euro per aansluiting) voor de Centrale Antenne Inrichting (CAI) af. Er wordt zowaar nog geld verdiend met de kabel, dus die blijft zelfstandig.

Edam-Volendam heeft als een van de weinige gemeenten in Nederland nog een eigen kabelnet, terwijl de trend is dat steeds meer overgebleven kabelsystemen worden verkocht aan UPC, Ziggo en regionale partijen. Sinds 2009 verzorgt Ziggo al wel televisie, internet en telefonie op de CAI aansluiting.

Inmiddels is gebleken dat meer dan 95 procent van het aantal huishoudens nog altijd abonnee is bij de gemeente, dat er 3842 internetaansluitingen en 1882 telefonieaansluitingen via het gemeentelijk net lopen en dit aantal nog steeds stijgt.

Via een enquête heeft 63 procent van de respondenten aangegeven tegen de verkoop van het kabelnet te zijn. Bij verkoop zouden abonnees een flink hogere rekening voor hun aansluiting krijgen, en de gemeente zelf verdient nog altijd aan de exploitatie van de CAI.

Wel is een investeringskrediet van 410.000 beschikbaar gesteld voor de noodzakelijke renovatie van het CAI-netwerk. In nieuwbouwwijken zoals de Broeckgouw  worden door de KPN geen koperkabels meer gelegd. Daarvoor in de plaats legt Reggefiber direct een glasvezelnet aan. In de Broeckgouw heeft de gemeente gekozen voor de aanleg van een combikabel waarbij de woningen een conventionele coax-aansluiting krijgen maar waarbij in dezelfde kabel voldoende ruimte is om glasvezel bij te blazen.

Deel dit bericht

3 Reacties

A W Reijersen van Buuren

Eindelijk een verstandige gemeente van boeren en vissers die niet de verantwoordelijkheid afwend op onbetrouwbare derde partijen maar zelf de touwtjes in handen houdt. Ik wou dat de gemeente Utrecht hetzelfde had gedaan!

Jan van Baarsen

Er ligt wel een verouderd kabelsysteem in de grond. Het zal de burger veel kosten om dat up to date te houden. Het behouden van de kabel is puur op emotie gebaseerd. Goedkoop is duurkoop.

Dick Reijnders

Daar zitten ze straks, op hun eilandje met hun eigen kabelnet. Terwijl er omheen het meest geavanceerde kabelbedrijf van Europa zit. Verkopen was beter geweest.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond