Deel dit artikel
-

Voorlopig geen internet in Nederlandse vliegtuigen

Verschillende bedrijven zijn bezig met het invoeren van e-mail en internettoegang in vliegtuigen. Directeur Scott Carson van Connexion , onderdeel van vliegtuigbouwer Boeing, zei vorige week dat hij de markt voor internet en e-mail in de lucht over tien jaar op 45 miljard dollar schat. Connexion zou daar een marktaandeel van tien procent in hebben. Singapore Airlines is onlangs in zee gegaan met het Amerikaanse Tenzing . Volgens Tenzing zal in september internettoegang in enkele toestellen van Singapore Airlines mogelijk zijn. Nederlandse vliegtuigmaatschappijen hebben op dit gebied nog geen concrete plannen.

Alleen KLM zegt plannen te hebben om in de toekomst op hun vluchten passagiers de mogelijkheid te geven om op internet te surfen en e-mail te versturen. Bieke van Aggelen, woordvoerster van KLM: "We hebben het nog niet, maar we zijn er wel mee bezig. Op dit moment kunnen we onze klanten nog geen optimale werking van internet bieden. Maar ik denk wel dat we op een gegeven moment internet aan boord aan zullen bieden, mits het optimaal werkt."

Transavia zegt helemaal geen plannen te hebben op dat gebied. Omdat zij alleen vakantievluchten organiseren zou er geen markt zijn voor internettoegang in de lucht. Financieel directeur Arie Verberk van Martinair denkt daar hetzelfde over. "Ik heb wel opdracht gegeven om onderzoek te doen naar een markt voor internettoegang. Maar omdat wij voor negentig procent vakantiepassagiers vervoeren is het waarschijnlijk de investering niet waard. We hebben op dit moment in enkele toestellen al telefoontoestellen. Daar wordt ook nauwelijks gebruikt van gemaakt", aldus Verberk.

Waar in Nederland nog voorzichtig gekeken wordt naar internettoegang en e-mail in vliegtuigen, begint de Belgische maatschappij Sabena in mei al met experimenten. Volgens een woordvoerder is het vanaf 1 mei in alle business class en sommige economy class toestellen mogelijk om korte e-mail- of sms-berichten te versturen. Een boodschap van maximaal acht regels kost 1,59 dollar. "We volgen de technologie op de voet. Op zijn vroegst over een jaar wordt het mogelijk om langere e-mailberichten met attachments te versturen. Zeker voor de lange afstand en zakelijke reizen denk ik dat surfen op internet in de toekomst mogelijk wordt, maar wanneer kan ik niet zeggen",aldus de Sabena-woordvoerder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond