Deel dit artikel
-

Voorzichtig optimisme Nederlandse venture capitalists

Nederlandse venture capitalists zijn optimistisch over de verbetering van het economisch klimaat in het eerste kwartaal van 2002. Zij menen dat het merendeel van de verliezen genomen is en de exitwaarde van investeringen zal stijgen. Tegelijk is er veel voorzichtigheid om nu te investeren.

Volgens de driemaandelijkse Dutch Technology VC Confidence Survey van Deloitte & Touche denken de venture capitalists dat de exitwaarde in 2002 gelijk blijft of stijgt. Bovendien verwacht een grote meerderheid dat de waarde van de investeringsportefeuille hoger zal zijn dan de oorspronkelijke kostprijs.

Venture capitalists verwachten dat het economische klimaat in het algemeen het komend half jaar verbetert. Ook denken zij evenveel of minder tijd aan hun huidige portfolio te besteden. Er komt dus langzaam aandacht voor nieuwe investeringen. Die lijken zich vooral te richten op bestaande markten, zoals enterprise optimalisatie-applicaties en Internetbeveiliging.

Toch is er ook veel voorzichtigheid. Het investeringsniveau zal op zijn vroegst in het derde kwartaal van dit jaar stijgen, luidt de verwachting. Venture capitalists stellen zich tijdens de due diligence-fase over het algemeen nog gereserveerd op. Het duurt ook aanzienlijk langer om tot een deal te komen dan twee jaar geleden.

Frank Verschoor, managing partner van Nesbic&#39 CTe Fund, noemt de huidige periode een bezinningsfase: "Het aanbod aan ondernemingen is niet al te groot en veel venture capitalists kijken de kat uit de boom. In het verleden zijn de verwachtingen vaker niet dan wel uitgekomen." Een woordvoerder van Rethinq , oprichter van e-business ondernemingen, constateert ook veel voorzichtigheid bij het investeren. "Er is veel geld beschikbaar, maar er wordt erg lang gekeken naar investeringsvoorstellen."

Veel venture capitalists zijn nog bezig met het op orde brengen van de bestaande portfolio, meent de woordvoerder van Rethinq. Wanneer er wel wordt geïnvesteerd betreft het volgens hem vooral "enabling technologies en software solutions". Verschoor van Nesbic ziet vooral interesse voor investeringen "die op korte termijn rendement opleveren, zoals in producten of bedrijven die zorgen voor verbetering van de efficiency".

Deel dit bericht

3 Reacties

Teun van Essem

Goed, de economie zal dus in Q3 en 4 van dit jaar beter zijn. Worden daardoor de exit-waardes hoger? Ik ben benieuwd welke soort exits wordt bedoeld; een IPO zie ik niet voor 2004 weer 'ns lukken in ons kikkerlandje. Een trade-sale? Even kijken; de telco's zijn blut (en blijven dat voorlopig), Vivendi heeft geen geld meer, de corporates moeten eerst een jaar of wat winstherstel meemaken en de boekhouding op orde brengen. Wie moet dan een trade-buy doen; de boys die net voor een habbekrats PSI Europe gekocht hebben? Zit er uberhaupt nog iets in de portefeuilles van de NL VCs dat niet veel te duur in de boeken staat? Ze hebben gedurende 2001 en Q1 2002 nou niet echt dapper in nieuwe dingen geinvesteerd; de investeringen daarvoor vonden allemaal tijdens de bubble en dus op hoge waarderingen plaats. Zal dus nog wel even sappelen worden voor ze.

Biokat

Hm, zo te lezen wordt het tijd voor een nationale inzamelingsactie ten behoeve van de gemiddelde Nederlandse VC. Ideetje voor een grootscheepse quiz/show met bijbehorend high tech SMS-spel?

Frank Braton

Mag ik even lachen? Veel voorzichtigheid! Heeft men opeens het licht gezien? Nou, ik heb een goed idee en kan wel wat geld gebruiken. Waar moet ik zijn? Ah, eerst een businessplan en mijn eigen nek zo ver als mogelijk in de strop en ja, er moet wel snel gecashed kunnen worden. Kom op zeg, Nederlanders zijn geen durvers meer dus bij uitstek moet je in de VS zijn en niet bij die lui die vele miljoenen achteloos hebben verkwanseld zonder na te denken en die nu nog meer van je eisen dan de gemiddelde bank. Dat was nu juist de grap, een VC moest flexibeler zijn dan de traditionele geldverstrekkers maar wel meedenken en niet alleen de ondernemer het werk laten doen. Korte termijn rendement heer Verschoor maar wel de kat uit de boom kijken voordat er geinvesteerd wordt? En dat terwijl er veel geld beschikbaar is. Zet het lekker op de bank tegen een lullig percentje, kan ik daar aankloppen voor een lening. Zielig allemaal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond