Deel dit artikel
-

De VPRO mag niet meer spelevaren op het web

De VPRO mag van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) niet verder gaan met VPRO Vrijplaats, VPROTV en met Smaakmakers op VPRO.nl. Dat maakte algemeen directeur Lennart van der Meulen van de VPRO deze week bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie.

De omroep was dit najaar op vpro.nl een eigen digitaal tv-kanaal gestart waarop iedere week een nieuwe selectie van de beste VPRO TV te zien is. Langzaam moest dat gaan uitgroeien tot een volwaardige zender met desgewenst ook live-uitzendingen.

De NPO vindt de activiteiten ongewenst vanwege een ‘ongecoördineerd media-aanbod’. Van der Meulen spreekt van ‘een nieuwe bureaucratische term die de NPO in gelegenheid moet stellen om ons tot de laatste quote te betuttelen en te bestieren. Vrijheid van meningsuiting lijkt in dit bestel alleen te bestaan na toestemming van de NPO.’

De VPRO heeft tot nu toe nog geen gehoor aan het verzoek gegeven. “We hebben er een juridische adviseur opgezet”, zegt woordvoerster Marina Alings tegen Emerce. Volgens Alings loopt de VPRO het risico om voor vijftien procent gekort te worden op de omroepbijdrage.

De omroep is sterk gekant tegen het besluit. Van der Meulen schrijft: ‘Smaakmakers? Dat is Wim Brands die in de pauze van Boeken in één take een recensie uit zijn mouw schudt van een psalmenvertaling van Karel Eykman. Of Melanie de Langen die Theo en Thea tipt of de Junior Wetenschapsquiz. Mag niet van de NPO.”

Volgens Van der Meulen gaat het besluit veel te ver. De VPRO investeert succesvol in een podium voor nieuw talent en nieuwe programmavormen die niet zo maar rijp zijn voor de hoofdkanalen. ‘De VPRO loopt voorop in het vertalen van de klassieke VPRO Gids naar digitaal gidsen en het ontwikkelen van formats en items die programma’s promoten en bijzondere producties onder de aandacht brengen. En de Raad van Bestuur van de NPO eist dat de verspreiding van dit ongecoördineerde media-aanbod met onmiddellijke ingang wordt gestaakt.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond