Deel dit artikel
-

Vraag naar offshore software-ontwikkeling laag, maar groeiend

De Amerikaanse vraag naar offshore software-ontwikkeling is laag, maar beleeft een gestage groei. Slechts vijf procent van de grote bedrijven in de VS laat delen van zijn software ontwikkelen in andere landen, waar de loonkosten lager liggen. Maar bijna zeventig procent hiervan wil zijn budget verhogen, zo stelt Gartner.

De vraag naar offshore software-ontwikkeling in de VS bevindt zich nog altijd in een pril stadium en penetratie van de Amerikaanse markt is laag, stelt Gartner. Toch laat de industrie een gestage groei zien. Slechts vijf procent van de door het onderzoeksbureau ondervraagde grote Amerikaanse bedrijven laat momenteel zijn software in een ander, lagelonenland ontwikkelen of is dat de komende twaalf maanden van plan. Tegelijk is 69 procent van deze groep van plan de budgetten in 2003 1,5 keer te verhogen ten opzichte van dit jaar.

Gartner constateert dat vooral de bedrijven die al actief zijn met offshore software ontwikkeling hun budgetten zullen verhogen. Offshore services die vooral zullen groeien zijn volgens het bureau met name enterprise application integration (EAI)-services, applicatie outsourcing en integratie met legacy applicaties.

India is nog altijd het populairste land voor offshore software-ontwikeling en zal de komende twaalf maand die positie alleen maar verder uitbouwen, voorspelt Gartner. Het Aziatische land exporteerde in 2000 voor 8,2 miljard dollar aan software.

Andere naties in opkomst zijn goedkopere landen als Mexico, China en opmerkelijk genoeg ook Canada, Ierland en Singapore. Sommige media noemden in dit verband eerder ook Oost-Europa. Die suggereerden ook dat de offshore software-ontwikkeling uiteindelijk naar nog goedkopere landen zal vloeien.

Over Nederland zijn zulke cijfers niet bekend. Wel wordt algemeen erkend dat ons land op dit gebied achterloopt op de VS. Bedrijven als het Rotterdamse bureau GPI Consultancy, het eveneens Rotterdamse Nusource en het Amsterdamse Shibuya hebben zich toegelegd op bemiddeling bij offshore software-ontwikkeling.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond