Deel dit artikel
-

VS en EU weten geen raad met e-commerce

Het Amerikaanse lagerhuis heeft deze week een wetsvoorstel afgewezen dat e-commerce had moeten stimuleren. Digitale handtekeningen zullen voorlopig geen rechtsgeldige status krijgen.

Tegen de verwachtingen in zei een Democratische meerderheid 'nee' uit vrees voor onvoldoende bescherming vande consument in het elektronische betalingsverkeer. Tegelijkertijd ligt de Europese Unie onder vuur van lobbyisten over een aantal wijzigingen in de internationale wetgeving.

De Commissie probeert internationaal handelsverkeer gemakkelijker te maken, maar zit nu met de eigen directive voor elektronische handel in de maag. De industrie is bang dat deze nog kwetsbare sector de kop wordt ingedrukt. De overkoepelende Europese consumentenbond BEUC vindt echter dat de Commissie op de goede weg is.

In het getouwtrek om wetgeving en richtlijnen heeft de consument vooralsnog het laatste woord, zo blijkt in Europa en Amerika. De digitale handtekening is nog niet helemaal van de baan. Bij de Amerikaanse senaat ligt een soortgelijk voorstel waar later dit jaar over gestemd wordt. Het voorstel dat maandag naar de prullenmand werd verwezen, was van tijdelijke aard en vooral bedoeld om duidelijkheid te scheppen in de van staat tot staat verschillende regelgeving over de geldigheid van een elektronische handtekening.

Amerikaanse banken en verzekeraars zijn nu nog wettelijk verplicht om klanten via de post op de hoogte te stellen als er iets verandert in een overeenkomst. Wordt bijvoorbeeld de betalingstermijn van een hypotheek gewijzigd, dan hoort een klant daar een brief over te krijgen. Als digitale handtekeningen geldig worden en hij een hypotheek via Internet heeft afgesloten, zoudendergelijke berichten via email mogen worden verstuurd. Maar hoe moet dat dan, zeggen consumentenorganisaties, als iemands computer kapot gaat en hij de mail nooit ontvangt?

In een poging om het juridische stelsel van de EU toegankelijker te maken, is de Commissie op bezorgde lobbyisten gestuit. De veranderingen hebben betrekking op het principe dat een consument in zijn eigen land naar de rechter kan stappen ongeacht de locatie van een winkel of bedrijf. De versoepeling kan verstrekkende gevolgen hebben voor Europese e-commerce. Kleine websites kunnen het wel vergeten als dit 'country-of-destination' principe geldig wordt, zegt de industrie. De BEUC vindt het daarentegen "een basisrecht". De consumentenbonden zijn bang dat e-commerce als argument wordt gebruikt om de huidige positie van de consument te verzwakken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond