Deel dit artikel
-

‘Waarderingen en kapitaalinjecties voor start-ups omlaag’

De Europese VC-markt koelt komende maanden af. Start- en scale-ups kunnen rekenen op minder geld tegen lagere waarderingen. De voortekenen in de VS wijzen die kant op.

In Amerika is de groei al uit de markt voor durfinvesteerders. Het aantal bedrijven dat in het eerste kwartaal geld kreeg, stijgt niet meer. De hoeveelheid verstrekt geld ligt al iets lager dan een jaar geleden.

Overheden die een strenger geldbeleid voeren, met stijgende rente als gevolg, angst voor aanhoudende inflatie en mogelijke recessie en de oorlog in de Oekraïne zijn allemaal drukkende factoren. Hoe meer onzekerheid op de markt, hoe meer investeerders risico mijden en gelegenheden zoeken met meer zekerheid.

Op de beurs pakken techaandelen daarom de grootste klappen. De onrust die boven de publieke markt hangt, begint af te stralen op de markt voor private investeringen. De Duitse venture kapitalist Cherry Ventures deelde gisteren zijn perspectief hierop met belangstellenden. Het bedrijf, dat recent 300 miljoen euro bij elkaar harkte, richt zich met name op prille starters in Europa.

“Private bedrijven die een tegenhanger hebben op de beurs zullen significante tegenwind ervaren bij het vaststellen van de waardering bij hun volgende financieringsrondes.”

Afgelopen jaar zijn veel venture capitalisten nieuwe fondsen gestart. Stuk voor stuk groter dan hun eerdere fondsen.

Zo’n tien jaar heeft de markt kunnen profiteren van ‘goedkoop geld’. Dat tij lijkt zich te keren.

Henrik Grim van Capchase Europe signaleert hetzelfde beeld als Cherry Ventures. Hij stelt vrij simpel: “Bedrijven met hoge omzetgroei en lage acquisitiekosten zullen geld krijgen van investeerders. Wie weinig omzet en groei duur inkoopt niet.”

Met stijgende inflatie komt ook de koopkracht onder druk en het consumentenvertrouwen. Beide factoren kunnen een remmend effect hebben op de verkoopcijfers bij bedrijven die zich op de consumentenmarkt richten. Cherry Ventures: “Eerst wordt de B2C-markt geraakt, B2B wellicht op de middellange termijn.”

Foto: Brian Riggs (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond