Deel dit artikel
-

Amazon wil Franse internetbelasting doorberekenen aan verkooppartners

Amazon wil de nieuwe internetbelasting of gafataks die door Frankrijk is ingevoerd voor grote internetbedrijven doorberekenen aan de verkooppartners. Het platform erkent dat die partners daardoor een concurrentienadeel hebben.

Het Franse Ministerie van Economische Zaken laat via AFP weten dat die doorberekening een keuze is van Amazon en dat dit niet wordt verplicht.

Frankrijk heft sinds juli belasting van 3 procent op de inkomsten van bedrijven met een jaaromzet van 750 miljoen euro of hoger wereldwijd. In Frankrijk moet de omzet minstens 20 miljoen euro bedragen. Behalve Amazon worden daarmee ook Google, Facebook en Apple belast.

De belasting gaat de Franse schatkist dit jaar zo’n 400 miljoen euro opleveren, en volgend jaar 650 miljoen euro.

De Amerikaanse regering heeft al geprotesteerd tegen deze belasting die zij ‘protectionistisch’ noemde.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bert

Perfect, preview wat Frankrijk wil lijkt me. Daarmee wordt het aantrekkelijker buiten Amazon te voorkopen, en voor de klant goedkoper om bij een Fransoos te shoppen. Nou de rest van de EU nog.

Mathijs Kok

Het is één van de nadelen van het mee “moeten” met deze tech reuzen. Beetje krom, ze doen bij Amazon zoveel omzet en de partner waarschijnlijk lang niet. Ik zou zeggen dat de 3% rommelen in de marge is voor Amazon. Aan de andere kant zou kan ik me ook zeker indenken dat je een lijn moet trekken. Als je als Amazon overal wordt bedolven onder locale belastingen en regels dan moet je daar denk ik wel zoveel mogelijk één lijn in trekken. Anders trek je uiteindelijk zelf aan het kortste eind.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond