Deel dit artikel
-

Waymo bouwt duizenden robottaxi’s met Fiat-Chrysler

Waymo, dat technologie ontwikkelt om auto’s autonoom te laten rijden, koopt een paar duizend grote personenauto’s van Fiat-Chrysler. Met behulp van de technologie van de Alphabet-dochter worden die omgevormd tot robottaxi’s.

De aanschaf van de Chrysler Pacifica hybrid minivans is een belangrijke stap in de ontwikkeling van Waymo. “Met ’s werelds eerste vloot compleet autonoom rijdende auto’s op de weg zetten we de stap van R&D naar operaties en uitrol”, aldus CEO John Krafcik (foto).

In de Amerikaanse stad Phoenix rijden al anderhalf jaar Waymo-wagens. Eerst honderd en toen nog eens vijfhonderd extra. Particulieren testten maanden achtereen de technologie. In eerste instantie moesten ze de handen nog bij het stuur houden, maar nu acht Waymo menselijk ingrijpen op ieder ogenblik gevaarlijker dan wanneer de machine stuurt en kiest.

Met de nieuwe Chryslers wil Waymo allereerst zijn wagenpark in Phoenix vergroten. Het doel is om een gebied te dekken dat zo groot is als Groot-Londen. Daarnaast zullen in andere Amerikaanse steden wagenparken worden opgebouwd.

Uiteindelijk zal Waymo geld willen verdienen met deze investering. Welke verdienmodel het loslaat op de robottaxi’s is niet bekend. Het ziet er wel naar uit dat de wagens niet in particulier bezit komen maar onderdeel worden van een groter commercieel netwerk. Tot op heden zijn er nog geen commerciële proeven gedaan.

Er zijn start-ups die zich louter richten op het ontwikkelen van technologie. Anderen hebben ook een eigen wagenpark. Waymo’s moederbedrijf Alphabet heeft belangen in taxi-appbedrijven Lyft en Go-Jek.

Mede dankzij het gebruik van slimme cloudsimulaties wordt Waymo samen met GM gezien als technologisch voorlopers met autonoom rijden. Ze worden gevolgd door Ford, Daimler/Bosch en VW Group. Tesla, Uber en Apple zijn hekkensluiters.

Foto: Web Summit (cc)

Dit bericht is 11 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond