Deel dit artikel
-

Webpeppers heeft grote plannen met gamercials

Gamercials zijn een mix van een spelletje en reclame voor een product of dienst. Ook het Nederlandse bedrijf Mad multimedia heeft zich op deze vorm van webvertising gestort, en zegt al tien grote bedrijven als klant te hebben gestrikt, waaronder de KLM, FBTO, Sky Radio en Veronica.

Bezoekers van Mad multimedia's spelletjessite www.webpeppers.nl kunnen verschillende games spelen, waarin een product of merk is verwerkt en waarmee prijzen te winnen zijn. Zo presenteert de site bijvoorbeeld het spelletje Vredesteijn racer, waar de speler kan autoracen en meer kans op winnen heeft met de selectie van de juiste banden. Vredesteijn beidt vanaf haar coprorate site ook een link naar dit spel aan. De spelletjes zijn bewust niet moeilijk om te spelen, zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen.

Webpeppers biedt een overzicht van de gamercials, de highscores per spel, de winnaars en de beschikbare prijzen en Mad multimedia houdt de spelers op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Volgens Jan Timmerman, directeur van Mad Multimedia, is de animo onder het bedrijfsleven voor de gamercials groot: 'We hebben inmiddels 120 bedrijfspresentaties gedaan en slechts 2 bedrijven hebben aangegeven geen interesse te hebben in het product. De gamercials zijn een positieve vorm van merkbeleving,' zegt
Timmerman, 'en ze zijn niet opdringerig naar de consumenten toe.'

In de drie weken dat de site in de lucht is, heeft de site al zo'n 100.000 pageviews gehad. Timmerman verwacht dat dit aantal nog fors gaat stijgen door uitbreiding. 'Straks gaan we koppelen met een aantal grote portalsites, waaronder HetNet en Veronica Digitaal en we verwachten dat we over twee jaar continu 30 gamercials op de site hebben.' Aan het einde van dit jaar schat Timmerman dat er zo'n vijf tot tien extra spellen op de site komen te staan.

Het maken van de gamercials is erg arbeidsintensief, dus wat betaalt een klant hier nu voor? Timmerman: 'In ieder spel zitten tussen de 600 en 700 manuren en wanneer je dit terugrekent naar het uiteindelijke bedrag dat betaald moet worden, kom je uit op 60 tot 70 cpm.' Dit komt neer op tussen de 60 en 70 gulden per 1000 impressies. Mad Multimedia stelt per drie maanden het aantal verwachte spelers en pageviews vast en baseert hierop de kostprijs. Het bedrijf verhuurt ook standaard spelletjes en cd-roms's aan klanten die niet op de webpeppers-site willen staan.

Na de zomer start het bedrijf een nationale reclamecampagne om webpeppers te promoten. Timmerman denkt hieraan tussen de 2 en 2,5 miljoen gulden te spenderen. Het bedrijfskapitaal dat hieraan ten grondslag ligt, komt grotendeels van informal investors en venture capitalists, waarvan Timmerman de namen nog niet wil noemen. Volgend jaar wil Mad Multimedia haar activiteiten ook gaan richten op andere Europese landen.

Deel dit bericht

11 Reacties

A. Hoge

In de wereld van DM worden de consumenten tegenwoordig overspoelt met contactmomenten met verschillende bedrijven. Welke toegevoegde waarde kan een Game-add hebben ten opzichte van andere communicatie over de core-business van je bedrijf? Bereik je uberhaupt het publiek dat je wilt bereiken? Dat zijn de vragen die gesteld moeten worden.Naar mijn idee vergroot de Game-add slechts een imago (innovatief, speels), dat je als bedrijf misschien helemaal niet wilt nastreven.Contact tussen klanten onderling verwerft meer aandacht voor het bedrijf en zijn producten/diensten mits de dienstverlening naar wens is. Het streven naar de juiste en tevreden contactmomenten met je afnemers is het nastreven meer waard dan het investeren van de dure marketinggulden in een gamercial!

Toine Fennis

Consumenten zijn in veel gevallen niet gesteld op ongevraagde reclame, zoals banners en andere vormen van on-line als off-line advertising. Webpeppers biedt met gamercials een interessant alternatief. Een gamercial is een leuke, ongedwongen manier van kennismaken met een product, merk of bedrijfsfilosofie. De toegevoegde waarde van een gamercial ten opzichte van andere communicatie met betrekking tot de core-business ligt o.a. in langdurige merkbeleving en een verhoogde top of mind awareness. Daarbij kiest de consument zelf geheel bewust voor het spelen van een gamercial. Hierdoor zal de merkattitude positief worden beïnvloed. Webpeppers maakt tailor-made games voor merkbewuste bedrijven. Het imago van een merk wordt verwerkt in het spelconcept van de gamercial. Deze interactieve vorm van reclame kun je niet vergelijken met een banner. Het is een vorm van entertainment, merkrelevante content, maar ook een premium. In het streven naar tevreden contactmomenten met (potentiële) afnemers zou juist een gamercial weleens de bepalende factor kunnen zijn voor de nieuwe consument.

Kees de Jonge

Naar mijn mening zullen deze games, willen ze interesant worden voor degene die ze op zijn site plaatst, toch echt meer moeten bieden dan wat er op dit moment gemaakt wordt! Als deze technisch inferieure spellen al zoveel manuren kosten, wat kost het dan wel niet om een volwaardig spel te maken? Ik denk dat bedrijven wel twee keer moeten nadenken voordat ze zich hiermee moeten inlaten. Het kan je zorgvuldig opgebouwde imago in een keer kapot maken. De Jong

J. Steenwijk

Vanuit mijn functie als marketing manager (en gamer) ben ik altijd op zoek naar interessante content. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik in de reactie van de heer De Jong las dat hij de door Webpeppers ontwikkelde spellen als technisch inferieur beschouwt. Ik heb enkele recensies betreffende het concept van Webpeppers gelezen waaronder ook die van smallzine, een toch, onder Internetters, bekend fenomeen ( http://www.smallzine.nl/archief/sz00-44.html ). Ik wil graag het volgende citeren: “…De aangeboden games behoren tot de beste die we op het net tegenkwamen…” “Dit zijn volwaardige online games met goede graphics, goed geluid en belangrijk: goede speelbaarheid…” De technische mogelijkheden die Internet nu biedt maken het mogelijk om met deze spellen de beoogde doelgroep te bereiken. Graag wijs ik u op het feit dat een groot deel van de Internetters bewust op zoek is naar entertainment. Ik denk dat Webpeppers hierop inspringt door consumenten op een leuke, ongedwongen manier kennis te laten maken met een product, merk of bedrijfsfilosofie. Ik denk ook dat dit reeds bewezen is door het aanbod van games die in opdracht van bekende bedrijven gemaakt zijn. Joris Steenwijk

Sander Kessels

De term 'gamercials' wordt al vijf jaar door ons gehanteerd; in 1995 hebben wij al gamercials geproduceerd op een website als http://www.sint.nl: chocoladeletters van Verkade. Sindsdien hebben wij meer dan 50 webgames gemaakt, van heel groot tot heel klein waarvan een groot deel als 'gamercial' kan gezien worden. De techniek die we daarbij hanteerden was en is die van Macromedia Flash. Waarom? U hoeft slechts met een Mac te browsen om te zien waarom je beter geen webgames in Java kan bouwen. En Webpeppers heeft ze allemaal in java zitten maken…waarvan de meeste instabiel voor mac en sommige pc-gebruikers. Wat het concept 'gamercial' betreft, ook op dat gebied zijn er twee verschillen: je kan reeds bestaande spelconcepten uitkauwen en van een ander jasje voorzien (webpeppers) of je kan een spel bedenken, ontwerpen en ontwikkelen dat geheel op het produkt is gemaakt (Lollibomb). Je zal begrijpen dat de laatste natuurlijk niet alleen veel grotere impact zal hebben, maar ook echt uniek zal zijn en nergens anders te spelen zal zijn. Van een aantal speltypes van Webpeppers bestaat gratis te verkrijgen gamecode in het public-domain; met andere woorden, van spellen die webpeppers aanbiedt, dus. Wat de claims van webpeppers betreft van 600/700 manuren betreft…wij bedenken, produceren, illustreren games als die op http://spel.banket.nl voor f15000 all-in. Neem gerust een kijkje en verwonder u dat u dit spel meteen kan spelen. Met andere woorden, hier zitten in totaal zo'n 75 manuren in, inclusief ontwerp en idee. Ben ik even blij dat ik niet de venture capitalist van Webpeppers ben. (Ik ben zowieso blij dat Lollibomb het geheel zonder enige vorm van vreemd kapitaal doet) Klanten? Veel meer dan 10. Maar nee, wij gaan geen 2,5 miljoen spenderen aan reclame. Mijnsinsziens weggegooid geld. Sander KesselsLollibomb http://www.lollibomb.nl

Ron Arends

Dit is wellicht een late reactie, maar ik kon het niet laten alle genoemde sites eens te bekijken. Met alle respect voor de heer Kessels, maar als hij het verschil niet eens kent tussen Macromedia's Shockwave en Java, is het wellicht verstandiger om reclame voor een Studenten-Flash clubje, ten koste van Webpeppers, achterwege te laten.Ik zie Lollilomb het huzarenstukje dat Webpeppers heeft gebouwd in de vorm van <a href=" http://soulmate.veronica.nl/">Veronica's Soulmate</a> nou niet bepaald herhalen! 

Benadeelde

Webpeppers is een webmaster programma gestartLeuke flashbanners etc.Wat blijkt ? ik heb 41 kliks gegenereerd via mijn site binnen een paar uur als test. Na drie dagen stonden er nog steeds maar 6 kliks in mijn stats. Toch maar even verder gaan neuzen: ja hoor, ze definieren een klik met een klik op een banner vanaf een uniek ip-adres dat niet meer dan 1 keer wordt geteld per week !!! Daarnaast zijn ze dus gewoon discutabel, als ze niet eens normaal kunnen betalen. Webpeppers komt dus niet meer op mijn site !

Ron Arends

Hoi benadeelde, Ook ik heb een Webpeppers-banner op mijn site en ben zeer tevreden: Dagelijks klikken vele tientallen mensen op de banner en ik ben zelfs vorige maand al keurig uitbetaald, ondanks het feit dat ik maar een week mee deed! Ik snap niet dat je het vreemd vindt dat banner-systemen beveiligd zijn tegen "Klik jezelf rijk-praktijken": Als jij een bedrijf kent die dat wel toelaat, zou ik graag willen weten wie. Kan ik 's avonds een paar uurtjes klikken! Groeten,Ron Arendswww.lach.nu

Micha C.A. Schopman

75 uur? Sorry Meneer Kessels, dat vindt ik toch wel erg overdreven weinig om 3 stappen van de ontwikkeling te doorlopen….. Wordt er bij lolibomb ook nooit overlegd, en opstarturen gemaakt?…

Ictinus

De Webpepper spellen zijn stuk voor stuk niet origineel. Botweg gejat zou je dus kunnen zeggen. Echt veel ontwikkelingstijd is er ook niet in gaan zitten denk ik. Weet ik, want ik ken mensen die dit soort dingen in een weekend in elkaar zetten. Maar ook ik zou dat soort ontwikkelingstijden noemen als ik Mad was (pun intended!), niet voor niets heeft Mad bijna 30 mensen in dienst om deze prachtige producten te maken. En die kosten moeten toch ergens verantwoord worden, nietwaar! Maar goed, in het land der blinden is Eenoog koning, een waar gezegde. Heb ik trouwens niet ergens op Emerce gelezen dat een of andere investeerder 2,5 miljoen in Mad geinvesteerd had omdat het zo'n geweldig concept was? Zal die man blij geweest zijn te horen dat dat allemaal aan marketing verknoeid gaat worden. Of zelfs is, ik ben namelijk een zeer fraai en duur ogende borchure van Mad tegen gekomen, die zeer veel geld gekost moet hebben. Tot mijn spijt moet ik melden dat zelfs na twee keer lezen het mij absoluut niet duidelijk werd 1. van wie deze folder was, 2. voor wie hij bestemd was, 3. wat dit bedrijf nu eigenlijk beoogt met deze folder en 4. (klap op de vuurpijl) wat dit bedrijf nu eigenlijk deed!! Sneu hoor! Ict

Stefan Ransdorp

Beste Ictinus,Ik vraag mij oprecht af wat nu uiteindelijk het doel is van jouw erg originele anonieme mening. Onze games zijn inferieur, we hebben veel te veel personeel in dienst en onze investeerders zijn gek. Nou, dat is me nog al wat! Misschien kunnen we maar beter inpakken. Of ligt het allemaal wat genuanceerder en heb je eigenlijk het beste voor met online entertainment? Dan mag ik je hoogstens vergeven voor een wat ongelukkige woordkeus. Is je doel de kwaliteit van online entertainment op een hoger niveau tillen? Daar willen wij namelijk wel aan meewerken. Sterker nog, dat doen we dagelijks.Of is het doel van jouw betoog derden duidelijk maken dat wat er op Webpeppers staat van inferieure kwaliteit is? Ook goed, dat zullen we onze duizenden spelers even voorleggen. Die liggen daar vast wakker van. Onze investeerders zowel als onze opdrachtgevers weten dondersgoed waar ze aan beginnen. Met onze 'eenvoudige' en 'gejatte' games begint het spel pas. De meerwaarde die MAD Multimedia BV (middels o.a. http://www.webpeppers.nl of http://www.soulmate.nl) biedt, helpt organisaties spelenderwijs hun marketingdoelstellingen halen. Iemand die niet van spelletjes houdt, moet ze niet spelen. Onze klanten bewijzen dat het aantal organisaties dat consumenten wél spelenderwijs wil bereiken groeit. Dat onze brochure niet voor jou bestemd is, was wel duidelijk. Wij zijn echter niet te beroerd om in het land der blinden zoveel mogelijk mensen de ogen te openen. Daarnaast zijn wij van MAD behoorlijk geïnteresseerd in mensen die onze games in één weekend in elkaar zetten. Bij wijze van hoge uitzondering willen wij die personen wel toevoegen aan ons personeelsbestand. Mocht jij één van die personen zijn, dan willen we wel dat je je oogkleppen thuislaat en je even netjes voorstelt. Met vriendelijk groet, Stefan RansdorpHoofdredacteur WebpeppersMAD Multimedia

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond