Deel dit artikel
-

Webwinkels gestopt met handel in GBL

Handelaren die via internet de drugsgrondstof GBL aanbieden, zijn daarmee gestopt na een waarschuwing van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Vrijwel alle grote online aanbieders van GBL hebben hun handel inmiddels gestaakt. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een website die toch GBL blijft verkopen.

GBL (gamma-butyrolacton) is de belangrijkste grondstof voor de populaire drug GHB. Deze drug is vorig jaar op lijst I van de Opiumwet geplaatst en daarmee formeel tot harddrug bestempeld. Hierdoor is het ook mogelijk geworden handel in de grondstof GBL aan te pakken. Handelaren in deze grondstof lopen het risico zich schuldig te maken aan strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal zes jaar.

Het OM en de politie hebben begin september 22 webwinkels die handelden in GBL, gewezen op het risico van strafrechtelijke vervolging. Sindsdien zijn 21 van de websites gestopt met de handel in GBL.

Als gevolg van het verbod is de prijs van een liter GHB de afgelopen maanden met tientallen procenten gestegen.

Morgen staat een GBL-handelaar uit Roden terecht voor de rechtbank in Assen. De 36-jarige man is in september 2012 aangehouden vanwege de handel in GBL. Bij zijn aanhouding legde de politie beslag op 42.000 liter van de vloeibare drugsgrondstof.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond