Deel dit artikel
-

Weer verdachte van phishing aangehouden

Met de aanhouding van een 23-jarige Amsterdammer heeft de politie een derde verdachte van phishing ingerekend. De verdachte zat tot vorige week in beperkingen. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft gisteren zijn voorarrest met drie maanden verlengd.

Phishing, het vissen naar iemands gegevens, is een vorm van digitale oplichting. Het gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. De verdachte kwam in beeld door onderzoek van een vereniging met leden. Sinds begin 2021 werden uit naam van deze vereniging valse e-mails verzonden met onder andere als onderwerp ‘mislukte afschrijving’, ‘aanmaning’ of ‘uw lidmaatschap verloopt bijna’.

In deze e-mails was een link opgenomen naar een phishing-site waar de ontvanger van de mail de vermeende achtergestelde betaling kon overmaken. Hun bank- of andere inloggegevens werden op deze manier bekend bij de beheerder van de nepsites.

Uit onderzoek van het cybercrimeteam van de politie bleken de nepsites te draaien op een server in Duitsland. Het gebruik van deze server werd met een creditcard betaald.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond