Deel dit artikel
-

Wegener moet Gelderlander.nl verkopen

Mediaconcern Wegener moet dagblad De Gelderlander, inclusief de website, verkopen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Wegener krijgt anders een te sterke positie op de lokale Gelderse dagbladmarkt.

Wegener kocht in 1999 vijf lokale kranten van VNU, waaronder De Gelderlander. De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) keurde de overname goed, op voorwaarde dat Wegener De Arnhemse Courant en bepaalde edities van het Gelders Dagblad, die het reeds in bezit had, van de hand deed. Met drie dagbladen zou Wegener immers een te dominante positie op de Gelderse krantenmarkt innemen.

Wegener ging hiertegen in beroep bij de rechtbank, die de uitspraak van de NMa in 2000 vernietigde. De drie dagbladen, inclusief de websites, zijn vervolgens sinds vijf november volledig geïntegreerd in De Gelderlander .

Zoals gisteren bekend is geworden heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in een hoger beroep de NMa alsnog gelijk gegeven. Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk. Dit betekent dat Wegener de betreffende titels zal moeten scheiden en ten dele verkopen. Het betreft De Arnhems Courant en drie edities (Vallei & Veluwe, Liemers & Betuwe en Graafschap/Achterhoek) van het Gelders Dagblad.

De raad van bestuur van Wegener was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Miriam van der Have

Is dit bericht wel juist? Als Wegener de Gelderlander zou moeten verkopen, verandert er immers nog steeds niet aan de marktverdeling: de Gelderse kranten blijven immers in handen van een enkele partij. Het lijkt mij dat de schrijver zijn eigen conclusies al te gemakkelijk aan de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft verbonden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond