Deel dit artikel
-

Wegener op voorsprong in metazoekzaak tegen Gaspedaal

Zoekmachines mogen niet zomaar alles uit databanken overnemen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bepaald in de zaak tussen internetbedrijf InnoWeb en uitgeverij Wegener. Over die zaak doet het hof in Den Haag binnenkort uitspraak.

Wegener heeft al jaren ruzie met het bedrijf Innoweb over haar metazoekmachine Gaspedaal. Wegener biedt via haar site Autotrack.nl toegang tot een online verzameling van occasions en autoadvertenties. Particulieren en autobedrijven kunnen advertenties voor te koop aangeboden auto’s op de website zetten. Wegener beschouwt die verzameling gegevens als een databank.

Gaspedaal.nl leek zich daar niks van aan te trekken. Die indexeerde advertenties van Autotrack en andere autosites en maakte met de exploitanten van die sites ook afspraken om de gegevensbestanden te kopiëren. Wegener wilde dat niet, maar de rechtbank in Utrecht stak daar toen een stokje voor. Wegener mocht Gaspedaal niet belemmeren. De uitgever besloot toen af te zien van hoger beroep en begon een bodemprocedure die wel werd gewonnen.

Daarop volgde hoger beroep, waarin het vooral ging om de vraag of het herhaaldelijk opvragen van ‘niet-substantiële delen’ van de inhoud van de databank van AutoTrack moet worden beschouwd als inbreuk op de databankwet. Het databankenrecht verbiedt het hergebruiken (openbaar maken) of opvragen (kopiëren) van het geheel of een substantieel deel van een databank. Ook het hergebruiken of opvragen van een niet-substantieel deel kan in strijd zijn met het databankenrecht als dit strijdig is met de normale exploitatie van de databank of ongerechtvaardigde schade toebrengt aan de rechtmatige belangen van de producent van de databank.

Het hof wilde aan het Europese hof negen vragen voorleggen alvorens met het eindoordeel te komen. Het oordeel wordt nu meegenomen in het aanstaande vonnis van het gerechtshof in Den Haag.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond