Deel dit artikel
-

Wegenerkranten mogelijk achter online betaalmuur

De eigenaar van Wegener, Mecom, is van plan zijn toptitels als een online betaalmuur te plaatsen. ‘Gratis content’ is uit, ‘betalen voor toegang’ is het nieuwe credo van de krantenuitgever. Kortingssite Sweetdeal zal verder worden geïntegreerd in de afzonderlijke titels.

Dat wordt duidelijk uit een strategieupdate van de eigenaar van Wegener, investeerder Mecom. In een bericht aan de Nederlandse markt vertelt Mecom niet om welke titels het gaat.

In algemene termen klinkt wel dat voor eind 2012 voor alle platformen een betaalmodel wordt geïmplementeerd, inclusief de mobiele kanalen. In eerste instantie gaat het om het web, daarna om betaalde iPadapps. Android en HTML5 volgen pas daarna.

De nieuwe topman Tom Toumazis zegt tegen The Guardian dat de top tien titels in Nederland, Polen en Scandinavië achter een betaalslotje gaan.

In Nederland is Wegener eigenaar van regionale krantentitels, enkele specialistische sites en kortingssite Sweetdeal. Daarnaast verzorgt de uitgever de exploitatie van dagblad De Pers.

Toumazis voert weer een kostenbesparingsprogramma door. Dat moet een structurele besparing van zeventig miljoen euro opleveren. Dit jaar moet al 25 miljoen worden bespaard.

De voormalig topman van Endemol gaat jaarlijks ook tien miljoen euro extra investeren in de ontwikkeling van nieuwe en aanvullende producten voor abonnees.

Hij sluit bovendien niet uit, dat 65 titels zullen sluiten of worden verkocht. De Poolse activiteiten worden in de eerste helft van 2012 tegen het licht gehouden. In het algemeen wordt ook gekeken naar de gratis dag- en weekbladen van de groep die geen kernactiviteit zijn. “Tenzij ze betaalde activiteiten ondersteunen of hogere marges opleveren.” Het uitgangspunt bij deze beschouwingen is de winstbijdragen die de titels leveren.

Om meer geld te verdienen met online uitgeven, komen er niet enkel online abonnementen. Ook de diensten van Sweetdeal zullen nauwer worden vervlochten met de uitgaves in de drie Mecomlanden. In Nederland is de kortingssite al vaak te zien in de regionale kranten.

Site: Jon S (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter Hozee

Zoals iedereen weet snapt Wegener vrij weinig van online. Betaalmuur voor nieuws werkt alleen als je zeer hoogwaardige/ specialistische content hebt. De niemendalletjes die Wegener uitgeeft vallen daar niet bepaald onder lijkt mij.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond