Deel dit artikel
-

Werknemers NXP vrezen overname Qualcomm

Werknemers bij het Nederlandse chipbedrijf NXP maken zich zorgen over de overnameplannen van het Amerikaanse Qualcomm. Uit een door de vakbonden FNV Metaal, VHP2 en De Unie gehouden steekproef blijkt dat de NXP’ers meer nadelen dan voordelen zien in de overname. Dinsdag is gesproken met de NXP directie.

NXP is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips en maakt producten voor de auto-industrie en identificatie.

De overname door chipreus Qualcomm lijkt reëler geworden nu China zijn goedkeuring zal hechten aan de overname. Eerder was het land tegen.

Er werken ongeveer 2200 medewerkers op twee locaties, het hoofdkantoor in Eindhoven en de productielocatie in Nijmegen. De steekproef is gehouden onder 133 medewerkers, verdeeld over beide locaties.

Negentig procent van de deelnemers uit de steekproef denkt dat het aantal NXP-banen in Nederland zal afnemen door de overname. Een op de vijf medewerkers vreest zelfs voor zijn eigen baan.

Ook is de verwachting dat het sociaal plan en de cao van NXP worden afgeschaft en dat de arbeidsvoorwaarden verslechteren. Slechts een enkeling denkt dat er voordelen zullen zijn zoals meer interessant werk, promotiemogelijkheden of dat de arbeidsvoorwaarden verbeteren.

De medewerkers kunnen ook niet inschatten of de klanten van NXP een voordeel of nadeel hebben bij de overname. Ze denken dat het voordeel van de overname voornamelijk ligt bij de aandeelhouders, de betrokken banken en het management van NXP en Qualcomm.

De overname door NXP van het Amerikaanse Freescale is, zo blijkt uit dezelfde steekproef, weinig positief ervaren. Ruim vijftig procent van de werknemers vindt dat de overname nadelig is geweest voor de werknemers van NXP.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond