Deel dit artikel
-

Werkstraffen geëist voor diefstal virtuele goederen

Het Openbaar Ministerie heeft deze week bij de rechter in Leeuwarden werkstraffen van 180 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van vier weken met een proeftijd van twee jaar geëist voor diefstal van virtuele goederen in een internetspel.

Niet eerder heeft een Nederlandse rechter zich gebogen over een zaak waarin het wegnemen van virtuele goederen als diefstal werd tenlastegelegd.

De verdachten, twee jongens uit Leeuwarden van 14 en 15 jaar, zouden op 6 september 2007 een dertienjarige plaatsgenoot met geweld hebben gedwongen tot het overboeken van virtuele items die het slachtoffer had gewonnen met het internetspel RuneScape. De beide verdachten dwongen het slachtoffer (die zij van school kenden) met hen naar het huis van een van hen te gaan waar hij vervolgens werd geschopt, geslagen en met messen werd bedreigd. Het slachtoffer boekte vervolgens zijn items over naar de verdachten.

Centraal in deze zaak is of virtuele voorwerpen als ‘goederen’ kunnen worden beschouwd die kunnen worden ‘weggenomen’ zodat er sprake is van diefstal. Als deze goederen – volgens vaste rechtspraak – voor de bezitter waarde hebben en de eigenaar ervan er niet meer over kan beschikken, is er sprake van diefstal, vond de officier van justitie.

Vorig jaar is al eens Nederlander aangehouden wegens diefstal van 4000 euro aan virtuele meubels op Habbo Hotel, de populaire tienerhangplek op internet. Dat nieuws haalde de internationale media. Door het hacken van de accounts kon de jongen virtuele meubels verplaatsen. Omdat de Habbo-credits werden gekocht met echt geld werd de verdachte behalve hacken ook diefstal ten laste gelegd, maar tot een veroordeling is het nooit gekomen, hoewel advocaten als Christiaan Alberdingk Thijm daar wel voor pleitten.

In Amerika is vorig jaar nog een rechtszaak gevoerd over virtuele diefstal in Second Life, en in 2003 won een Chinese gamer een zaak tegen een gamebedrijf dat zijn virtuele biochemische wapens in het onlinespel Hongyue had weggemaakt. Uiteindelijk moest het bedrijf zijn ‘bezittingen’ teruggeven.

De rechter in Leeuwarden doet op 21 oktober uitspraak.

Deel dit bericht

2 Reacties

Corne Kox

Ben erg benieuwd naar de uitspraak, virtualiteit en realiteit lopen hier dus aardig door elkaar heen. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

Jan-Evert

Welke zaken onder dwang worden afgestaan: knikkers, voetbalplaatjes, flippo's, of pincodes en Runescape items, zou wat mij betreft niet relevant hoeven zijn. De jongens hebben het slachtoffer geslagen en bedreigd met nog erger letsel. Daar is weinig virtueels aan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond