Deel dit artikel
-

WiFi-bedrijf met Google-geld wil routers weggeven

Wifi-aanbieder Fon, waar Google en Skype deze week miljoenen in hebben gepompt, is in onderhandeling met Nederlandse providers over het leveren van goedkope draadloze wifi-routers met Fon-software reeds daarop geinstalleerd. Internetters mogen nu vaak van hun provider hun verbinding niet delen met buitenstaanders.

Dat delen van de eigen thuisverbinding is de sleutel van het Fon-model. Fon wil een wereldwijd draadloos netwerk van lokale wifi-punten opzetten, waarbij Fon-gebruikers die hun eigen wifi-net thuis openstellen voor andere Fon-leden in ruil daarvoor toegang krijgen tot alle andere Fon-netten ter wereld.

Maandag werd bekend dat Fon een groep van vier investeerders, waaronder Google en Skype, een bedrag van achttien miljoen euro in het Spaanse Fon hebben geinvesteerd. Probleem hierbij is dat in de algemene voorwaarden van veel internetproviders staat dat gebruikers hun verbinding niet mogen delen met onbekenden. Bij sommige goedkope internetabonnementen zijn thuisnetwerken niet eens toegestaan. In theorie zouden providers het gebruik van Fon op haar netwerk kunnen blokkeren.

Volgens Jan Karel Kleijn van de Nederlandse afdeling van Fon is het WiFi-bedrijf doordrongen van dit probleem. "We zijn daarom ook aan het onderhandelen met grote Nederlandse providers om te komen tot overeenkomsten waarbij de providers Fon ondersteunen. We willen goedkope WiFi-routers met Fon er al op geinstalleerd aan providers aanbieden, gratis of voor een zeer laag bedrag. Die Fon-routers kunnen ze vervolgens aan hun abonnees geven. De bedoeling is dat binnen een maand twee grote providers dat gaan doen."

Met de Fon-routers kunnen providers hun abonnees meteen Fon-lid maken en zodoende kunnen ze ook buitenshuis snel internetten op Fon-netwerken. "Het voordeel voor de provider is dat die haar abonnees naast een snelle verbinding thuis ook via Fon internet op veel meer plaatsen overal ter wereld kan aanbieden," aldus Kleijn.

Het is ook de bedoeling dat het bellen via een WiFi-verbinding van Fon heel gemakkelijk wordt. "Er zijn nu al overal WiFi-telefoons waarmee je kan bellen via draadloos internet. Dat is enorm in opkomst We hebben Skype als adverteerder dus het aanbieden van bellen is logisch."

Fon is pas deze week in Nederland officieel begonnen. "In Nederland hebben we nu nog maar veertig leden," aldus Kleijn, die ook actief is met onder meer Result Strategy, Slogo, Food and Friends. In Amsterdam-Noord is een Fon-internetpunt. Fon wil in 2010 meer dan 1 miljoen gebruikers hebben. De dienst werkt op dit moment alleen nog met twee Linksys-routers.

Hoeveel geld het straks kost om als niet-Fon-lid in te kunnen loggen op een Fon-net kan Kleijn nog niet zeggen. "We zijn net begonnen. We zijn stoeien nog even bezig met het businessmodel. Maar ik kan al wel zeggen dat het niet de schandalige prijzen voor draadloos internet worden die hotels en andere providers nu vragen."

Deel dit bericht

3 Reacties

Nathan

Ik denk dat KPN wel heel kortzichtig handelt als ze haar netwerken (XS4all, Planet, Hetnet, etc.) opent voor een (op termijn?) behoorlijke concurrent voor UMTS en mobiele telefonie. Vraag: kan er vanaf Skype in NL gebeld worden naar 112? Zoniet, in hoeverre is mobiel Skype dan een volwaardig alternatief voor een mobiele telefoon?

Adriaan Verstijnen

skype is geen vervanger voor telefoondiensten en kan niet gebruikt worden om nooddiensten op te roepen. Skype werkt peer to peer. Je kunt dus alleen iemand bellen die ook on-line is en Skype aan heeft staan. Heb je Skype-out dan kan je alle telefoonnummers ter wereld bellen zolang je maar verbonden bent met internet en Skype draait op je laptop, pc, tungsten palmtop-wifi pda etc… Als jij Fonero (meld je aan en lees) bent en je loopt in Barcelona en je ziet een Fon wifi netwerk in je wifibrowser oppoppen en je hebt Skype-out dan kun je dus voor niets de hele wereld bellen (of Skype-out tarief naar niet Skypers). Als je dan ook nog eens een ouwe gsm telefoon in je zak houdt waar niet eens een simkaart in hoeft te zitten en je wordt op straat beroofd omdat je te druk bent met netwerken, kun je ook nog eens 112 bellen waar dan ook op aarde. Goedkoper en volwaardiger kan het niet. Succes!Adriaan Verstijnen.

R.S.

Fon hanteert een "kameleon" strategie, waarbij ze zich bedient van een open-source/take4free imago. Ze maakte hierbij gebruik van de bijbehorende free publicity en op het moment wordt dat versterkt door de nieuw aangetrokken partners (google/skype). Je kunt echter alleen gratis gebruik maken van het netwerk als jezelf ook een fon router geinstalleerd hebt, andere gebruikers betalen dus. Het is een goedkope manier om een hotspot netwerk met het op uitsterven staande betaal model op te starten en ISP's zullen er minder moeite mee hebben om dit initiatief toe te staan…..elke gratis gebruiker moet immers thuis ook een fon hotspot met breedband verbinding hebben. Daarnaast ontstaat er ook een mooi merk, dat bij een succes te licenseren is….Fon inside?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond