Deel dit artikel
-

WiFi leverancier Droam failliet (update)

Droam, het Nederlandse bedrijf dat WiFi via een mobiele draadloze router verschafte, is sinds dinsdag failliet. De onderneming van Philip Actor dreigde al eerder om te vallen.

Droam ging in 2010 rond de zomer kleinschalig van start. Oprichter Actor verhuurde apparaatjes die in het buitenland 3G opslurpen en een mobiele dataverbinding omzetten naar een WiFi-signaal. De Droam’er vangt dat signaal op met zijn telefoon. Grootste voordeel waren de overzichtelijke kosten. Droam maakte overigens gebruik van bestaande routers van Huawei.

In 2011 stopte het Nederlandse investeringsbedrijf Value8 van VEB-directeur Peter Paul de Vries nog geld in Droam.

Voorjaar 2012 begonnen de problemen. Twee zakelijke klanten weigerden een roamingrekening van 75.000 euro te betalen. Dat bedrag was ontstaan doordat het Droam-modem buiten het dekkingsgebied is gebruikt. Actor startte daarop een steunactie en wist 75.000 euro op te halen via vooruitbetalingen en een lening van 50.000 euro van een ondernemende klant van Droam die het bedrijf een warm hart toedroeg.

Het faillissement is volgens Actor zelf ontstaan door te veel kosten en te weinig baten. Droam heeft in twee jaar acht ton verlies gedraaid, zegt Actor tegen Emerce. “Wij zaten telkens met het probleem dat we booming waren in de zomer als mensen op vakantie gingen. Maar in de winter viel het aantal huurders meestal fors terug. We hebben met onze telecomprovider een flexibele betalingsafspraak willen maken, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Ik heb de betalingen de laatste maanden moeten voorschieten in afwachting van een financiering, met als gevolg dat ik mijn medewerkers niet meer kon betalen. Zij hebben het faillissement moeten aanvragen.”

De curator wil samen met Actor de mogelijkheid voor een doorstart onderzoeken. Maar Actor wil dan wel uit de consumentenmarkt stappen. “Wij willen al enige tijd de internationale zakelijke markt op, maar dat kunnen we niet alleen. Er zal ook geïnvesteerd moeten worden in marketing. Droam was eigenlijk vooral op Twitter bekend. Het concept is goed, maar wel hebben schaalgrootte nodig.”

Het bedrijf blijft nog een week draaien, zegt Actor, dan moet er duidelijkheid zijn. Er zijn momenteel vierhonderd huurders. Die kunnen de router voorlopig gewoon blijven gebruiken.

Volgens Value8 was het belang in Droam reeds afgewaardeerd ‘waardoor de economische gevolgen van de deconfiture voor Value8 gering zijn. Het aandelenbelang had een boekwaarde van 4500 euro.’

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

7 Reacties

Oli4B

Zonde, mooi en vooral erg handig product, hoop dat het ze lukt om door te starten!

Hubert

Wat zonde. Geweldige dienst die het altijd perfect doet (deed). Afgelopen zomer ruim 6 weken veel gebruik gemaakt van Droam (in heel Europa). Ik heb twee weken geleden net een nieuwe droam besteld voor een aantal weken, maar daar kan ik waarschijnlijk naar fluiten.

Annelies

Jammer maar wij bestelden er toch al niet meer. Na slechte ervaring vorig jaar met borg terugbetalen zijn wij voor onze vakanties naar Italië overgestapt op wereldwijdwifi.nl erg vriendelijke service, net zo’n goed product en borg direct retour

NJansen

Ik wacht nog steeds op borg van een huur in September 2012. Communicatie met dit bedrijf was al eerder erg slecht.

Wifi

Wat een drama allemaal. Echt een mooi conceptben bedrijf!

Gerrit

Communicatie was inderdaad niet altijd goed in orde zoals NJansen aangeeft. Wel ben ik al lange tijd op zoek naar een alternatief, kunnen jullie mij toevallig hulp bieden?

Frans de Boer

Ik heb recent een bestelling geplaatst bij soortgelijk bedrijf wereldwijd wi-fi. Goede ervaring mee gehad, internet werkte goed en super ondersteuning van uit de klantenservice.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond