Deel dit artikel
-

Winkeliers bang voor hoge kosten mobiel betalen

Er ontbreekt een goed wetgevend kader voor alle andere vormen van betalen met de mobiele telefoon die momenteel ontwikkeld worden. Dat zegt Detailhandel Nederland. De branchevereniging bij de Europese Commissie voor goede regulering van het betalen met de mobiele telefoon.

Nederlandse winkeliers vrezen dat betalen met de mobiele telefoon de deur opent voor dure betaalmethoden, zoals creditcardbetalingen, Apple Pay en PayPal. Uit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat winkeliers niet onwelwillend staan tegenover deze vorm van betalen. Meer dan de helft van de ondervraagde winkeliers ziet betalen met de mobiele telefoon zelfs als een mogelijkheid om de klant beter van dienst te kunnen zijn.

Tegelijkertijd geven ondervraagde winkeliers aan zich zorgen te maken over de kosten die deze nieuwe vormen van betalen met zich meebrengen. Secretaris Betalingsverkeer Tom Ponjee: “Winkeliers betalen daarvoor een percentage van het aankoopbedrag, in plaats van een vast laag tarief. Hierdoor kunnen de kosten voor de Nederlandse samenleving miljoenen euro’s per jaar hoger uitvallen.”

De winkeliers willen vaste lage tarieven voor transacties, in plaats van een percentage van het aankoopbedrag. De huidige (contactloze) pinbetalingen zijn al op die manier ingericht. Nieuwe betaalmethoden zouden op dezelfde manier moeten werken.

Deel dit bericht

5 Reacties

Sebastian

Waarom zou dit verankerd moeten worden in de wetgevend kader???

De winkelier kiest toch zelf welke betaalmethodes hij accepteert. Zolang de meeste mensen gewoon via Maestro en cash betalen zie ik het probleem niet.

Overigens is mobiel betalen van Rabobank gebaseerd op Maestro betalingen, dus gelijk aan de oude PIN kosten

Bart Jaspers

Percentage over de waarde van de transactie komt doordat bijna achter elke wallet-systeem een credit card hangt ter dekking van de betaal-tx. Als de banken simpelweg *realtime acces to the bank account* zouden geven, is het nut van wallets voorbij en kan ook gewoon met Apps betaald worden.
Consument, opent App op smart phone, QR wordt gegenereerd op smart phone, QR code wordt gescand aan (door) de kassa, bedrag wordt terug gepushed naar App, consument geeft met pin op smart phone akkoord, betaald, klaar.
Zijn we meteen van dat nfc-gedoe 🙂

EVDP

@Bart Jaspers

Het nut van wallets zit niet de de betaling. Betalen is nooit een probleem geweest. Het gaat allemaal min of meer hetzelfde en we weten allemaal hoe het moet. Het nut van wallets zit in loyalty en de mogelijkheid om klanten te volgen en instant non coatten offers te geven die onzichtbaar zijn voor de concurrent en voor andere klanten.

NFC is overigens niet meer gedoe dan QR codes scannen. Een QR code is mijns inziens meer gedoe en zeker op de manier die jij beschrijft. Dan kies ik eerder voor swipe en pin.

EVDP

“non coatten” moet zijn “non competing”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond