Deel dit artikel
-

Wisselende reacties op overname Twitter

Conservatieve parlementariërs in de VS zijn blij met het vooruitzicht van minder controles bij Twitter, straks in handen van Tesla-baas Elon Musk, maar sommige mensenrechtenactivisten vrezen een toename van haatzaaiende uitlatingen.

‘De vrijheid van meningsuiting maakt een comeback”, twitterde de Amerikaanse afgevaardigde Jim Jordan, lid van de conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben Twitter altijd gezien als een links bolwerk, reden waarom er conservatieve Twitter varianten zijn gekomen, hoewel die niet erg succesvol zijn.

Democraten zijn minder enthousiast. Zij willen Big Tech juist beteugelen. Senator Elizabeth Warren, een criticus van de techplatforms, noemde de deal ‘gevaarlijk voor onze democratie’.

‘Miljardairs zoals Elon Musk spelen volgens een andere set regels dan alle anderen en vergaren macht voor hun eigen gewin. We hebben een vermogensbelasting en sterke regels nodig om Big Tech verantwoordelijk te houden.’

Oprichter en voormalig CEO Jack Dorsey staat achter de overname. ‘Twitter als bedrijf is altijd mijn enige probleem geweest en mijn grootste spijt. Het is eigendom geweest van Wall Street en het advertentiemodel. Dat wordt nu rechtgezet.’

Twitter zal van de beurs worden gehaald, maar of het advertentiemodel wordt aangepast is nog onduidelijk.

Twitter CEO Parag Agrawal heeft werknemers maandag verteld dat de toekomst van het socialemediabedrijf onzeker is. ‘Zodra de deal is gesloten, weten we welke richting het platform op zal gaan’, aldus Agrawal, verwijzend naar een vraag over Trump, die geen toegang meer heeft tot het platform.

Trump, die een eigen rivaal van Twitter bouwt genaamd Truth Social, heeft maandag al laten weten dat hij niet zal terugkeren naar Twitter. Mogelijk omdat Musk bepaald geen vriend van hem is.

Beleggers reageerden maandag positief op het nieuws. Het aandeel Twitter steeg 5,7 procent om te eindigen op 51,70 dollar.

De Twitter-transactie is goedgekeurd door de raad van bestuur van het bedrijf, maar aandeelhouders moeten nog wel hun stem uitbrengen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond