Deel dit artikel
-

WolframAlpha met abonnement voor zoekmachine

Zoekmachine WolframAlpha neemt een abonnementenmodel in gebruik. Zoekers met geavanceerde opdrachten kunnen voor een paar euro per maand gedetailleerde analyses laten maken van ruwe data die ze zelf invoeren.

WolframAlpha richt zich met de Pro-versie van zijn zoekmachine op gebruikers met complexe zoekvragen. Dat varieert van studenten tot particuliere onderzoekers tot bedrijven en instellingen. Studenten betalen drie dollar per maand, anderen vijf dollar om de wetenschappelijke analyse machine te mogen gebruiken.

De zoekmachine onderscheidt zich van bijvoorbeeld Google in het feit dat de van oorsprong Engelse webdienst heel concreet antwoorden geeft, in plaats van warrige resultaten zonder context.

Bedenker Steven Wolfram legt uit: “Het trieste is, dat veel van de data die worden verzameld of gecreëerd nooit grondig worden geanalyseerd. Dat is niet verrassend, omdat datawetenschap moeilijk is. De gedachte achter Pro is automatisering. Ik moet er ruwe data in kunnen stoppen en Pro moet een reeks van analyses kunnen doen. En vervolgens een georganiseerde rapportage kunnen geven. Het verrassende is, dat het ook echt werkt.’

WolframAlpha werd ruim twee jaar geleden gelanceerd. De zoek- c.q. antwoordmachine is vooral populair onder een groep gebruikers die niet eens weten dat ze WolframAlpha bedienen. Een kwart van de vragen die eigenaren van een iPhone 4S stellen aan Siri wordt namelijk beantwoord door de slimme zoeker.

Foto: Zugaldia (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond