Deel dit artikel
-

Workshop: Online presenteren

Waarom een dure bijeenkomst organiseren als u ’t ook zelf kunt, vanachter uw computer? En dat filerijden voor de zoveelste meeting ergens in den lande is ook onnodig. Blijf lekker op kantoor en presenteer en vergader online. Zelfs voor een compleet webseminar draait u straks uw muis niet meer om.

Wat gaan we doen?

Welke interactieve opties hebben MSN en Skype naast bellen en tikken nog meer in huis? Hoe zit ´t met videoconferencing, met hoeveel kan dat tegelijk? En een webinar, wat is dat eigenlijk en is het ook voor u interessant?

Videobellen met MSN

Met MSN Messenger kunt u videobellen als u en uw gesprekspartner(s) over een webcam beschikken. Het gebruik van Messenger is gratis, de kwaliteit van het beeld afhankelijk van uw internetverbinding en camera. U kunt simultaan meerdere gesprekken tegelijk voeren maar krijgt per gesprek maar één iemand in beeld.

Videobellen met Skype

Skype is allang niet meer het gratis VOIP-programma van weleer. Inmiddels kunt u naast internetbellen ook IM´en, videobellen en chatten. Net als bij MSN gaat dat 1 op 1, in combinatie met bijvoorbeeld Spontania kunt u ook videoconferencen met alle deelnemers in één beeld. Bekijk ook MeBeam: audio via Skype, alle deelnemers in één oogopslag.

Gek op Mac

Het kan nog makkelijker (én beter zelfs). Apple-computers worden standaard geleverd met iChat, een IM-programma gebaseerd op AIM (AOL Instant Messaging) met audio- en videoopties. Met meerdere personen videochatten met iedereen in beeld is mogelijk. Bedenk wel dat hoe meer mensen meedoen hoe dikker uw datapijp moet zijn, anders veranderen uw gesprekspartners in online Barbapappa´s.

Test ´t zelf

Skype en/of MSN Messenger installeren is vijf minuten werk. Probeer uit welke app in uw geval het beste werkt. Verschillen in gebruikte protocollen kunnen ervoor zorgen dat het beeld in Skype beter is dan in MSN (of andersom). Over die kwaliteitsverschillen hoeft u doorgaans niet in te zitten als u kiest voor een professionele, webbased service als Dimdim of WebEx.

Webconference met WebEx en Dimdim

Google geeft online webinars voor gebruikers van AdWords en Analytics. Dit zijn online meetings waarbij spreker(s) en ´congresgangers´ realtime met elkaar kunnen interacteren. Google gebruikt hiervoor WebEx, een webbased online meetingservice van Cisco. Met WebEx organiseert u eenvoudig een virtual seminar of online training. Ook bij Dimdim kunt u voor dit soort services terecht.

Voordelen WebEx en Dimdim

Online diensten als WebEx en Dimdim kunt u na registratie meteen gebruiken, een download is niet nodig.

Deelnemers uitnodigen voor uw webinar of training gaat eveneens eenvoudig. Zij klikken in de uitnodigingsmail op een hyperlink en zijn na het opgeven van een gebruikersnaam en wachtwoord meteen ´binnen´.

Extra´s

Maar er is meer: zo kunt u via remote desktop de computer van een cursist op afstand overnemen, laat u deelnemers meekijken op uw desktop terwijl u een programma gebruikt, enzovoorts. Beide diensten kunnen gratis geprobeerd worden, als u tevreden bent, sluit u een abonnement af.

WebEx of Dimdim?

Het mooie van Dimdim is dat het tot 20 deelnemers gratis is, en volgens het bedrijf zelf is dat ´forever´. Verwacht u meer dan 20 deelnemers voor uw webinar of training dan is er een Pro-versie, die kan tot maximaal 100 deelnemers hosten. Hierbij is Dimdim overigens een stuk voordeliger dan WebEx. WebEx is daarentegen volgens de redactie weer wat completer en gebruiksvriendelijker.

Het onvermijdelijke Twitter

Geef uw congres een interactief tintje met een zogenaamd backchannel. Via bijvoorbeeld Twitter kunnen (online) congresgangers realtime hun zegje doen over de bijeenkomst, voor iedereen zichtbaar. Maak een apart account aan of communiceer een hashtag (#eday bijvoorbeeld).

Napraten

Voor of na de beurs deelnemers nog even ´spreken´? Bekijk Twitter-kloon Babl. Hier wordt ´getwitterd op onderwerp´, in tekst en beeld. Maak uw eigen beursbabl aan en communiceer het adres naar uw doelgroep. Geef daarbij aan op welke tijden uw babl ´bemand´ is voor het realtime beantwoorden van vragen, voor en/of na beurs. Verzamel zo leads die u op de beursvloer verzilvert.

Interessant?

Niet elke meeting leent zich voor een online variant. Een beurs waarbij de vorm even belangrijk is als de inhoud, waar mensen iets moeten ´beleven´, die hou je niet online. Een online college of overleg kan natuurlijk prima. Bestaande klanten kunt u extra service bieden door periodiek een online vragenuurtje te houden. Last but not least: reistijd van en naar de bijeenkomst is online geschiedenis.

Proberen

Michael Bloch gaat op Taming the Beast dieper in op de voor- en nadelen van webinars en online meetings. Daarbij komt ook de service van GoToMeeting aan de orde. Bloch vermeldt daarbij hoeveel tijd het hem kostte om via GoToMeeting zijn eerste webinar te organiseren: twee minuten, en dat is inclusief registratie.

Deel dit bericht

5 Reacties

Niels Buijs

Absoluut wat in de toekomst meer voor gaat komen. Maar mijn vraag: Hoe voel je de sfeer van de zaal? Gedachten lezen via de cam is nog moeilijker dan in het echt. Op het moment dat het puur informatief is, een heel goed alternatief! Ik ben benieuwd hoe deze ontwikkeling zich gaat voortzetten!

Peter de Haas

Dag,Ik heb gisteren een reactie geplaatst en deze is verwijderd .. kunt u misschien aangeven wat daar de reden van is

Jos Essers

Enne… wanneer gaat deze workshop plaatsvinden?

Perlita Fr?nkel

Het valt me op dat er niet gesproken wordt over LiveMeeting en Roundtable van Microsoft, Take a Tour with Live Meeting: http://www.microsoft.com/uc/lmoc/r2/from_client/website/LMOC.html?product=LM&locale=en-us&page=0&status=open

Wim Meeuwsen

Wat te denken van de LotusLive mogelijkheden, deze zijjn echt interessant ook op je mobiel. https://www.lotuslive.com/en/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond