Deel dit artikel
-

Xolox: KaZaA speelde spelletje met gebruikers

KaZaA speelde een spelletje met de gebruikers van haar netwerk doordat die zonder het te weten het programma van Brilliant Digital op hun computers installeerden. Dat zegt de directeur van het sinds vorige week weer actieve uitwisselprogramma Xolox. Ondanks de ophef rond Brilliant Digital blijft Xolox bij zijn plannen ook grid computing aan te bieden.

Enkele maanden terug bleek dat bij het downloaden van KaZaA ongemerkt ook een programma van Brilliant Digital werd geïnstalleerd. Dit programma, Altnet , distribueert allerlei beveiligde content en benut de rekenkracht van de computer van gebruikers, het zogeheten grid computing. "De mensen zijn mondig en intelligent genoeg om dit niet te accepteren", meent Arno Steenbekkers, de algemeen directeur van Xolox .

Ondanks de ophef rond Brilliant Digital, herhaalt Steenbekkers zijn voornemen met grid computing aan te vangen. "Het is een belangrijke techniek om bijvoorbeeld aan onderzoeksinstituten aan te bieden. Maar we beginnen er alleen mee met het volledig medeweten van de gebruiker." Ook benadrukt hij dat dit zeker niet op korte termijn zal gebeuren.

In ruil voor het ter beschikking stellen van zijn computer, kan de gebruiker in de plannen van Xolox bepaalde privileges krijgen, zoals een bannervrije versie. Xolox meldt vol trots zonder "spyware, sneakware en hijackware" te functioneren. Grid computing is een van de pijlers in het business model van Xolox, dat naar eigen zeggen niet over kapitaal van buiten beschikt.

Daarnaast wil Steenbekkers geld verdienen met advertenties, op de site en via de client. Ook wil het co-branded versies uitbrengen, bijvoorbeeld op een cd van gamesmagazines. Een laatste mogelijke bron van inkomsten wordt nadrukkelijker aangeboord sinds de herstart van vorige week. Steenbekkers wil veel meer een pusher van content worden. "We willen contentleveranciers via ons in de mogelijkheid stellen content aan te bieden. Bijvoorbeeld door via Xolox gratis het eerste level van een game te verspreiden en de gebruiker te prikkelen naar de site van de gameleverancier te gaan om daar betaald verder te spelen."

Xolox, dat op Gnutella is gebaseerd, besloot november 2001 na drie maanden succesvolle activiteiten, op te houden. Aanleiding was de uitspraak van de rechter over KaZaA, dat verantwoordelijk werd gesteld voor de schendingen van het auteursrecht door zijn gebruikers. Volgens Steenbekkers gebeurde dit omdat Xolox "over te weinig financiële middelen beschikt om juridisch risico te lopen". Het KaZaA-vonnis werd in maart van dit jaar teruggedraaid en leidde vorige week tot de herstart van Xolox.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jan Sellis

Erg leuk allemaal. Maar in verschillende fora, en discussie groepen wordt geklaagd over Xolox. Het programma loopt na 3x opstarten zonder reden vast, kan geen servers vinden enz enz. Een beter alternatief is kijken op http://www.cleanclients.tk, hier staan alle file share progjes (ook kazaa) in een gestripte versie. geen spyware dus.

R.Wieser

'Xolox meldt vol trots zonder "spyware, sneakware en hijackware" te functioneren.' Wat is dit voor een wereld dat iemand zich trots voelt / mag voelen als hij aangeeft z'n medemens niet te belazeren of op te lichten. Alsof het omgekeerde (eerlijk zijn) een soort van uitzondering is.

Rogier Bakx

Dat er spyware e.d. in een dergelijk pakket zit lijkt me geen probleem. Gezien het succes van Kazaa lijken de gebruikers dit wel voor lief te nemen. Natuurlijk is het niet netjes dat Kazaa niet meld dat ze meerdere programma's erin hebben gestopt. Waarschijnlijk als ze dit netjes gemeld hadden dat er nog geen haan naar gekraait had. Het is logisch dat kazaa dit soort dingen integreerd zij moeten ook beleg op de boterham. Ik betwijfel of kazaa aan te pakken is op het gebied van het toevoegen van dit "niet gemelde" onderdeel.

radja

Als ik een programma schrijf waardoor ik rekentijd van een anders computer kan gebruiken, en dat verspreid dmv. een ander programma heet dat een virus. Maar een bedrijf mag dat wel?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond