XS4ALL: ‘Grondrechten verkwanseld voor commercieel belang’
Kabelaar Ziggo en ISP XS4ALL zijn niet blij met het vonnis van de Haagse rechtbank, die vanochtend besloot dat beide bedrijven binnen tien dagen The Pirate Bay moeten blokkeren. “We willen niet de politie van het internet zijn.”
Kabelaar Ziggo wil volgens woordvoerder Gradus Vos ‘zwaar kijken’ naar het vonnis. “De consequenties voor de branche zijn enorm.” Wellicht morgen is bekend of Ziggo in hoger beroep gaat.
Niels Huijbregts van XS4ALL noemde de uitspraak vanochtend een ‘bittere teleurstelling’. ‘Grondrechten verkwanseld voor commercieel belang’, twitterde hij. Tegen Emerce zegt Huijbregts dat XS4ALL met een ‘uitgebreide reactie’ komt. “We zijn het nog aan het bestuderen, een besluit over hoger beroep neem je niet in een minuut.”
De bodemprocedure was oorspronkelijk aangespannen tegen Ziggo. XS4ALL heeft zich als belanghebbende partij in juni 2010 in het kort geding gevoegd.
Ziggo en XS4ALL hebben in de rechtbank als verweer gevoerd dat de gevorderde bevelen ‘niet proportioneel’ zijn omdat ze niet effectief zullen zijn. Abonnees kunnen blokkades eenvoudig omzeilen waartoe diverse technische mogelijkheden bestaan, zoals bijvoorbeeld door gebruik te maken van een anonieme webproxy aanbieder of van ‘virtual hosting’.
Ziggo heeft in de rechtszaak gesteld dat er voor haar operationele risico’s kleven aan het doorvoeren van de gevorderde blokkades. Zo kan een IP-blokkade in de core-router leiden tot storingen, aldus Ziggo. Ook het blokkeren van domeinnamen/(sub)domeinen brengt operationele risico’s met zich mee, omdat dit veelal betekent dat de DNS-server moet worden opgestart waardoor deze op dat moment niet beschikbaar is. Dit leidt dan tot het risico van verminderde gebruikservaring, overbelasting van de helpdesk, schadeclaims en afbreuk aan het kwaliteitsimago.
XS4ALL heeft bovendien gesteld dat het doorvoeren van de maatregelen grote organisatorische inspanningen vergt en tot hoge kosten leidt omdat aanpassingen in infrastructuur nodig zijn. Het bedrijf heeft dat overigens niet verder toegelicht.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
84425
Als ik het bericht zo lees dan hebben XS4ALL en Ziggo in de procedure dus vooral hun eigen financiele belang bij het niet toewijzen van de vordering aangevoerd en niet de botsing tussen grondrechten en commercieel belang (zoals ze nu naar voren schuiven).
Communicatief natuurlijk slim (heb de quote al een aantal keer geretweet zien worden), maar het was mijns inziens interessanter geweest als ze die botsing ook in de procedure als speerpunt hadden benoemd. Nu vind ik ze niet zo heel geloofwaardig (tot slot kan je je ook de vraag stellen of het gratis consumeren van muziek/film een “grondrecht” is en of het recht om zelf te beschikken over de creatieve werken die je hebt gemaakt (muziek of film) puur een commercieel belang is of niet ook een grondrecht).
Robert
Auteursrechten schenden is GEEN grondrecht!
Hoe graag down-rukkertjes dat ook zo zouden willen zien, doordat ze gewend zijn aan die praktijk.
De malle typisch Nederlandse gedoogpraktijk moet ook gewoon eens uit het het wetboek (of wat dan ook) worden gehaald. Dit is krankjorem.
Gerard
Beste Robert,
Kan je mij vertellen waar ik de nieuwste afleveringen van ‘The Simpsons’ en ‘South Park’ legaal kan downloaden om te bekijken op mijn thuisbioscoop en laptop onderweg?
Bij voorbaat dank!
Gerard
-toevoeging : de grondrechtschending berust erop dat ook legale content die via torrent op TPB staat (zoals Linux distributies) neit toegankelijk zal zijn. Ofwel, de aanname is dat bij voorbaat alles illegaal is, dat de gebruiker in overtreding is en moet bewijzen dat hij dat niet is –> omgekeerde bewijstlast –> grondrechtschending
Maar geeft niet hoor dat je t niet snapte 😉