Deel dit artikel
-

Xs4all: “In Nederland blijven één of twee gratis providers over”

Het aantal Internet Service Providers (ISP's) in West-Europa staat nu op ongeveer 3000. Dit is volgens een onderzoek van consultancybureau Analysys een stijging van 33 procent in één jaar. De verwachting van het onderzoek is echter dat het aantal ISP's in de toekomst drastisch zal dalen. Ook in Nederland is geen plaats voor veel providers, vindt de branche.

Woordvoerder Frank Roep van Wish kan zich in het onderzoek vinden. "Het aantal ISP's móet wel dalen. Iedereen wil provider zijn, maar het zijn er te veel. Ik denk dat over vijf jaar, misschien wel eerder, nog maar zo'n tien providers de markt beheersen. Dat zullen de gratis providers zijn, want het bedrijfsleven is degene die moet betalen en niet de consument. Je hoeft toch ook niet te betalen om een winkel binnen te stappen?"
Voor Wish ziet Frank Roep goede toekomstperspectieven, ondanks het aantal dalende aanmeldingen. "Het gaat uitstekend met Wish. We hebben nu 150 aanmeldingen per dag, voorheen waren dat er 1500. Maar dat komt doordat Wish de eerste gratis aanbieder van Internet was en er nu meer aanbieders bij gekomen zijn. Over vijf jaar zullen we bij die tien overgebleven ISP's horen."

Internetprovider XS4all sluit zich aan bij Frank Roep. "De markt is te klein. Er zullen in Nederland één of twee gratis providers overblijven, de rest redt het niet. Dat geldt ook voor Europa, maar hoeveel er daarvan overblijven kan ik niet zeggen", aldus woordvoerder Sjoera Nas. Zij geeft gratis Internetprovider Freeler de meeste kans om de Nederlandse markt te gaan beheersen. XS4all zelf gaat volgens haar een andere koers varen. "Wij richten ons nu meer op de zakelijke markt. Wij hebben 70.000 klanten, maar krijgen op het moment meer zakelijke klanten. Wij gaan ons nu meer richten op breedbandtechnieken. We zijn nu al breedband aan het uitrollen en dat gaat heel goed. We hebben 1250 aanmeldingen per maand".

Ook Freeler vindt de markt in Nederland te klein. "Verdere groei van de ISP markt is niet haalbaar. Dus een aantal partijen zullen moeten samenwerken of weggaan uit de markt. Ik denk dat we de kant opgaan, waarbij er een stuk of drie, vier grote partijen overblijven naast een aantal portals die zich richten op specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld een gayportal. Of dit gratis of betaalde Internetproviders zullen zijn is volgens mij niet meer interessant. Prijs zal een rol spelen, maar de kosten van Internetgebruik zullen in ieder geval verminderen", aldus woordvoerder Ronald Schepers.

Deel dit bericht

4 Reacties

F. Meijer

De dames en heren van 'de grootsten' zijn duidelijk voor eigen parochie aan het preken. Goed gefundeerde of nieuwe argumenten in het artikel ben ik niet tegen gekomen. Een jaar geleden hebben we dit ook allemaal kunnen lezen. Het resultaat in de afgelopen maanden is dat juist kleinere providers met goede service voor een redelijke prijs duidelijk bestaansrecht hebben, enkele groten die het professioneel aanpakken uitgezonderd. Door onwetende nieuwkomers aantrekkelijk lijkende jaarcontracten aan te bieden zijn de groten groot geworden. Gratis Isp roepen ook al erg hard. Maar wat stelt het voor? Gebakken lucht. Als consument sta ik al enkele maanden bij diverse gratis aanbieders geregistreerd. Ik maak er echter zeer weinig gebruik van. Technisch lukt het me bij Freeler bijvoorbeeld nog steeds niet en ik weiger hun helpdesk te bellen. Ondertussen sta ik wel bij hen aangemeld en daar pronken zij mee. Afmelden valt trouwens ook niet mee. Cijfers over het aantal daadwerkelijke gebruikers geven zij niet vrij.Voor de consument zou het zeer slecht zijn als er enkele groten zouden overblijven. Zeker als ze een helpdesk a la Chello, WOL hebben. De meeste voorspellers zeggen maar wat, het zou goed zijn als ze eens de nieuwsgroepen zouden raadplegen. Goed internetten betekent veel geld investeren en mensen, kennis en hardware. Of reclamemakers dit allemaal blijven betalen…. De tijd zal het leren.

Rene Scholte

Is dit nu nieuws voor de consument, voor de producenten, voor de schrijver zelf, voor providers? Wie ligt hier nou wakker van.

kees snitjer

gratis=free=future Isp's halen nog veel te veel geld uit abonnementen. Het is nu duidelijk geworden dat in Nederland 'gratis' moet worden aangeboden. Voor een checking account in de VS moet ik rond de $8 per maand betalen, dus de cultuur in Nederland is alleen al daarom fundamenteel anders. Isp's hebben de schone taak om eens een keer wat omzet op de rol te zetten, en wellicht blijft dan onder de streep voor het eerst iets over. Dat zijn overigens de 'winners', allen zij mogen zich uiteindelijk verheugen in shareholders value.Neen, waar penetratie nog steeds de essentie is, zullen bedrijven hier eerst op focussen. Uiteindelijk is inderdaad die 'shake-out' onverrmijdelijk……

Leon Stijns

Wat Freeler betreft denk ik dat de meeste mensen problemen hebben bij deze provider om hun E-mail account in te stellen, laat staan verbinding krijgen. Wat Wish betreft; daarvan kreeg ik laatst een acceptgiro toegstuurd met de vraag of ik Hfl 9.95 wil betalen: GRATIS???.Punt is dat internet nooit gratis is en kan zijn. De service die Wish heeft stelt eigenlijk niks voor. Om een verbinding te leggen met deze provider heeft het me inmiddels guldens gekost aan de helpdesk etc.etc. Voor mensen die echt een eenvoudige en goede provider zoeken kan ik alleen maar nog een aanbieder (na talloze te hebben geprobeerd ), MYWEB. Deze provider die geen commentaar heeft gegeven is wel uitgeroepen tot een van de beste ( gratis ) van deze tijd door de consumenten. Zo zie je maar weer Stille wateren zijn diep. Laat die andere providers nu eens proberen de beste te zijn in plaats van de Grootste dan kunnen ze ook eens commentaar geven of vind U niet? Ik ben het daarom eens met Dhr meijer. Alleen ik vind het commentaar nog veel te zacht. Het zij gezegd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond