Deel dit artikel
-

Yahoo zet personeel op straat, sluit buitenlandse kantoren

Yahoo ontslaat 15 procent van zijn personeel. Daarnaast worden vijf internationale kantoren in Dubai, Mexico City, Buenos Aires, Madrid en Milaan gesloten en diverse bedrijfsonderdelen afgestoten. 

Dat heeft het Amerikaanse internetbedrijf zojuist bekend gemaakt. CEO Marissa Mayer hoopt met circa 1700 ontslagen 400 miljoen dollar te besparen. Yahoo heeft in het afgelopen kwartaal 1,27 miljard omzet gerealiseerd, iets beter dan een jaar geleden. De winst per aandeel bedroeg 0,13 dollar.

De mobiele omzet ging iets omhoog, naar 291 miljoen, en meer dan 1 miljard dollar omzet over het hele jaar. Zoekadvertenties brachten in het vierde kwartaal 866 miljoen dollar op, 7 procent minder dan een jaar geleden. Display was goed voor 601 miljoen dollar in het vierde kwartaal, 13 procent hoger dan vorig jaar.

Voor het komende kwartaal rekent Yahoo op 1,05 tot 1,09 miljard dollar omzet en voor het hele jaar op maximaal 4,6 miljard.

Analisten hadden al rekening gehouden met het slechte nieuws. Sommigen gingen zelfs uit van een fors lagere kwartaalomzet van 948 miljoen dollar voor het vierde kwartaal en iets meer dan 4 miljard dollar voor het hele jaar.

Yahoo ligt de laatste tijd weer onder vuur, net zoals dat het geval was voor de komst van Mayer. Activistische aandeelhouders willen dat het bedrijf wordt opgeknipt. Verkoop van het miljardenbelang in het Chinese internetbedrijf Alibaba was een andere optie, maar brengt fiscale risico’s met zich mee.

Sinds de komst van Mayer (ex-Google) in 2012 is de omzet 10 procent gedaald en de EBITDA zelfs met 40 procent. Mayer kocht voor ruim 3 miljard dollar aan internet startups, maar die hebben Yahoo niet vooruit geholpen. De kosten bleven stijgen. De koers van het aandeel gleed de laatste maanden steeds verder weg, en eindigde 34 procent lager rond de jaarwisseling.

Het probleem is dat Yahoo in nagenoeg niets excelleert. Het is voor zijn zoekmachine aangewezen op technologie van Microsoft. Het heeft geen YouTube. Diensten als Yahoo Mail, Yahoo Sports en Yahoo Finance trekken weliswaar 1 miljard actieve gebruikers, maar die komen hoofdzakelijk van de VS. Yahoo Messenger is door Facebook Messenger van de kaart geveegd. Yahoo heeft ook geen sociaal netwerk van betekenis. De aankoop van het blogplatform Tumblr voor 1,1 miljard dollar heeft niet tot meer omzet geleid. Yahoo heeft een enorm bedrag van 4,5 miljard dollar afgeschreven op onder meer Tumblr.

Yahoo had overigens al maatregelen genomen. Vorig jaar werd 14 procent van het personeel naar huis gestuurd. De videotak Yahoo Screen werd opgeheven.

Welke onderdelen nog worden verkocht is niet duidelijk. Het internetbedrijf gaat dat nader bekijken.

De koers daalt nabeurs nog steeds, met 2 procent.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond