Deel dit artikel
-

Yandex wil af van zijn Russische onderdelen

Yandex NV, formeel een Nederlands bedrijf, wil al zijn Russische activiteiten verkopen. Ze hinderen het bedrijf, dat voortkomt uit Rusland en daar zijn grootste gebruikersgroep heeft.

Er zou ook al een groep Russische investeerders klaar staan om die over te nemen. Een deal wordt mogelijk in de komende weken, nog voor het einde van het jaar, bekendgemaakt.

Persbureau Bloomberg meldt vandaag de opmerkelijke beoogde transactie. Want: een Russisch bedrijf dat zijn Russische activiteiten wil verkopen. Formeel is Yandex echter een NV en staat het aan de beurs genoteerd.

Yandex zelf geeft nog geen commentaar op het gerucht.

De geplande herstructurering van de Nederlandse holding Yandex NV is gericht op het terugverdienen van een deel van aandeelhoudersgeld met de verkoop van haar belangrijkste Russische bedrijven, waaronder de zoekmachine.

Yandex wordt ook wel omschreven als ‘de Russische Google’. Naast een zoekmachine exploiteert het zelfrijdende taxi’s en had het tot vorig jaar een eigen variant op Facebook, Vkontakta. Dat ging al naar nieuwe Russische eigenaren.

Wat er overblijft, mocht de transactie daadwerkelijk tot stand komen, is niet veel. Yandex NV omvat dan nog vier activiteiten: zelfrijdende auto’s, cloudcomputing, online leren en AI-tagging. Dat zijn stuk voor stuk toekomstgerichte technologieën. Het wordt de vraag in hoeverre de leiding deze nieuwe activiteiten commercieel weet op te schalen.

Foto: -cavin- (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond