Deel dit artikel
-

Yandex verkoopt alle Russische onderdelen, door als start-upcluster

Yandex NV, formeel een Nederlands bedrijf, verkoopt al zijn Russische activiteiten. Het geld uit die transactie wordt geïnvesteerd in technologisch veelbelovende bedrijfsonderdelen.

Vanochtend maakte Yandex NV uit Amsterdam een overeenkomst bekend. Deze onderdelen van de ‘Russische Google’ worden gewaardeerd op 4,8 miljard euro. De kopende Russische partijen voldoen de helft in contanten.

De transactie kon zo worden vormgegeven dat er geen internationale sancties mee worden geschonden.

De geplande herstructurering van de Nederlandse holding Yandex NV is gericht op het terugverdienen van een deel van aandeelhoudersgeld met de verkoop van haar belangrijkste Russische bedrijven, waaronder de zoekmachine.

Naast een zoekmachine exploiteert het bedrijf zelfrijdende taxi’s en had het tot vorig jaar een eigen variant op Facebook, Vkontakta. Dat ging al naar nieuwe Russische eigenaren. Wat er overblijft is niet veel. Yandex NV omvat dan nog vier activiteiten: zelfrijdende auto’s (Avride), cloudcomputing (Nebius AI), online leren (TripleTen) en AI-tagging (Toloka AI). Dat zijn stuk voor stuk toekomstgerichte technologieën. Ook enkele minderheidsbelangen en het datacentrum in Finland behoren tot dit pakket.

Het wordt de vraag in hoeverre de leiding deze nieuwe activiteiten commercieel weet op te schalen.

Foto: Sergei F (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond