Deel dit artikel
-

YouTube lanceert nieuw advertentiemodel en advertentievrij kanaal

YouTube introduceert een nieuw interactief advertentieformaat voor zijn video’s, toch vooral met als doel om er meer geld aan te verdienen. YouTube betaalt adverteerders nu alleen uit als consumenten advertenties niet wegklikken. In het nieuwe formaat kunnen zij extra informatie aan video-advertenties toevoegen. Ook is de komst van een advertentievrij kanaal bevestigd.

YouTube introduceert binnen enkele weken zogenoemde TrueView interactieve kaarten die informatie kunnen bevatten van het merk en producten, maar bijvoorbeeld ook een overzicht van aanverwante video’s van het merk en links naar de website van de adverteerder.

Tot dusverre waren de mogelijkheden voor video-annotaties beperkt. Dat kon eigenlijk alleen op desktopversies van YouTube en hooguit kon tekst worden toegevoegd. De nieuwe kaarten werken ook op tablets en smartphones, en op hardware als Apple TV en Googles Chromecast.

Visueel zijn de toevoegingen stukken aantrekkelijker. Aan de rechterkant over de video verschijnt een verticale strook met extra informatie. Die strook is overigens alleen zichtbaar als de gebruiker op een knop in de rechterbovenhoek drukt.

Er gaat meer veranderen. Adverteerders betalen nu alleen als gebruikers ten minste 30 seconden naar een advertentie kijken. Dat gebeurt vermoedelijk minder vaak dan YouTube zou willen, want daarover worden door de Google-dochter geen mededelingen gedaan. Een aantal jaren terug werden percentages van 15 tot 45 procent genoemd. Met TrueView Cards gaat YouTube kliks in rekening brengen. Iedere keer als een gebruiker op een kaart drukt, zal YouTube een bedrag afschrijven, ook al de video verder niet wordt uitgekeken.

Inmiddels heeft YouTube aan zijn partners de komst bevestigd van een advertentievrij kanaal, waarover al langer werd gesproken. Contentaanbieders krijgen 55 procent van de opbrengsten via abonnementen. Het bedrag is afhankelijk van het aantal impressies of de kijktijd.

Het is nog altijd niet bekend wanneer YouTube met deze dienst start en wat de tarieven voor eindgebruikers gaan worden, maar vermoedelijk zullen die rond de 10 euro per maand gaan liggen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen voor 't Hekke

Deze “nieuwe” vorm van annotaties zijn er toch nu ook al?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond