Deel dit artikel
-

YouTube en Netflix verlagen kwaliteit videostreams

YouTube en Netflix verlagen komende periode de bitrate van hun video. Ze doen dat om netwerkcapaciteit vrij te houden voor de volksstammen die thuiswerken en goede internetverbindingen nodig hebben.

YouTube schakelt de standaard bitrate terug naar een lagere kwaliteit, weet persbureau Reuters, en Netflix schaalt volgens de BBC de overall kwaliteit terug. Video’s gaan er niet per se slechter uitzien, maar de videobedrijven presenteren niet direct het best beschikbare beeld in de hoogste resolutie.

Netflix’ beslissing geldt in eerste instantie voor dertig dagen. Die volgt op een oproep van eurocommissaris Thierry Breton van Interne Markt en Industrie. De Fransman had ook telefonisch contact met de CEO van Google en YouTube. Die besloten daarop de standaard bitrate voor de EU af te schalen.

De belasting van de telecomnetwerken is in de afgelopen dagen met tientallen procenten opgelopen. Grote groepen werknemers moet verplicht thuiswerken en vinden. Ze zijn meer en langer online en wenden zich massaal tot diensten als Zoom, Slack, Microsoft Teams en Google Hangouts voor videovergaderingen. Europa vraagt de Amerikaanse bedrijven ruimte vrij te houden om deze bedrijvigheid niet te hinderen.

Het wordt de thuiszitters deze dagen makkelijk gemaakt om vaker de tv aan te zetten. De grote providers in Nederland maken tijdelijk delen van hun premiumpakketten gratis waardoor men uit meer zenders kan kiezen.

Technologiebedrijf Cisco schat dat rond 2022 meer dan tachtig procent van de beschikbare netwerkcapaciteit wordt gebruikt voor video- en VR-diensten.

Foto: torbakhopper (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond