Deel dit artikel
-

Zcapes naar Barcelona als tijdelijke mobiele blog

SPRXmobile hoopt met haar nieuwe dienst Zcapes aandacht te vergaren tijdens Europa’s grootste mobiele beurs, Mobile World; met mond-tot-mond reclame, zei oprichter Raimo van der Klein zondag juist voor vertrek naar Barcelona waar weer een flink Nederlands contingent zal verblijven inclusief Emerce.

Als maar genoeg mensen met Zcapes (spreek uit als ‘skeeps’) in de weer zullen zijn, dan moet de boodschap zich verspreiden volgens van der Klein: "Zoiets als Startpagina, er moet een heel netwerk van miniblogs ontstaan waarnaar wordt gelinkt."

Want klaar voor het grote werk is Zcapes nog niet helemaal, bekent Van der Klein: "We zijn hier nog wel een jaartje zoet mee." Verkopen aan een grote partij? "Nog niet, want het is veel te leuk om nog aan te werken."

Zo kent Zcapes nog geen te downloaden applicaties voor specifieke besturingen, waar in Barcelona de meeste ogen op gericht zullen als de verwachte stuwende kracht voor nieuwe inkomsten met mobiel internet. Van der Klein: "We willen zo snel mogelijk voor de Android en de iPhone met applicaties komen, maar nu gaan we dus voor het mobiele web en hopen dat dar veel mensen het willen leren gebruiken."

Verder gaan met ontwikkelen betekent volgens Van der Klein dat SPRXmobile wel snel nieuw geld van investeerders nodig heeft: "Triple IT heeft voor het seed capital gezorgd en helpt met techniek, maar het wordt tijd voor een nieuwe ronde."

Ook dat is een doel van het bezoek op Mobile World waarvoor SPRXmobile en Zcapes overigens in de exposantenlijst ontbreken zodat het vooral aankomt op sociaal netwerken. Daarin heeft Van der Klein, ook oprichter van Mobile Monday, zich bewezen. Zo mocht hij de mobiele markt vertegenwoordigen voor onder meer adverteerders, reclame- en mediabureaus tijdens het Mediawerkgroepcongres afgelopen vrijdag.

Veel aandacht kreeg SPRXmobile al bij de oprichting gezien de ‘bekende namen’ in het mobiele/internet wereldje, behalve Van der Klein ook Claire Boonstra, Yuri van Geest en Maarten Lens Fitzgerald. Van Geest is overigens al weg. SPRXmobile stond ook aan de wieg van de Wegwijzer van ING voor het vinden van pinautomaten onder Android met de G1 die de nodige aandacht kreeg.

Miniblogvariant

Zcapes noemen de makers ook ‘miniblog’, de categorie van Twitter dus. "Het gaat vooral om live blogging, meestal gedurende een bijzondere gebeurtenis of event, zoals bijvoorbeeld Lowlands."

Je rondt een blog dus ook af, wat prettiger is dan het bloggen op het web waar mensen niet zelden tegenaan hikken als iets dat altijd en eeuwig bijgehouden moet worden. Zcapes moet mede het ‘real-time web vorm gaan geven, een term die snel terrein wint.

Het beheer van de blogs vindt plaats op het web. Het straten is eenvoudig. Je geeft een naam op, zonodig een plaats die direct op Google Maps wordt aangegeven en de reden van de blog zoals een evenement zoals een concert, congres, trip, feest of lunch mt een begin en eind datum en tijdstip, dan wel de beschrijving (promotie?) van een product, gebouw, winkel of merk; een activiteit zoals winkelen, tv-kijken of sporten, of gewoon een gezellig samenzijn met familie of vrienden

Vervolgens kun je allerlei elementen toevoegen zoals uiteraard links naar Twitter, Flickr, Mapview en RSS en peilingen en foto’s toevoegen door de iconen te slepen naar een telefoon op het scherm.

Anderen kunnen Zcape gaan gebruiken als een ‘slim filter om snel op een plek een ‘Zcape’ daarvan te zoeken of bij een evenement de bijbehorende blogs te vinden. Zcape beweert tot een betere informatiedienst te kunnen komen voor een telefoon dan welke zoekdienst voor internet ook.

In het persbericht: "Er is geen mobiele zoekdienst waar je goede resultaten krijgt voor bijvoorbeeld ‘Shopping in Amsterdam right now’, laat staan een dienst dat enig verband heeft met mijn context van dat moment. Zcapes vult dit gat van op met relevante, plaatsgebonden content."

Dat is een ambitieuze pretentie die waargemaakt moet worden voor het domein m.zcapes.com/. Het claimen van mooie namen, wellicht ook commercieel, is begonnen. Zondagmiddag had één persoon blogs geregistreerd als ‘arts’, ‘artsen’, ‘huisartsenpost’, ‘gezondheidszorg’ en nog een stuk of wat.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond