Deel dit artikel
-

Ziggo delft onderspit tegen programmaraden

Het gesteggel tussen de programmaraden en Ziggo lijkt tot een einde te zijn gekomen. De kabelaar mag de adviezen van programmaraden om buitenlandse publieke zenders op te nemen in het analoge pakket niet meer negeren. Eerder ging Ziggo nog in hoger beroep.

Ziggo bracht het analoge pakket onlangs terug van 34 naar 30 zenders. Digitaal worden er in het basispakket 60 zenders aangeboden. Van de eerste 15 zenders in het analoge pakket zijn er 7 vastgelegd per wet. Het gaat dan onder meer om het doorgeven van Nederlandstalige zenders. De overige 7, daarover geven de desbetreffende programmaraden een advies, dat de kabelaars moeten opvolgen. De resterende 15 is in dit geval aan Ziggo om in te vullen.

Ziggo heeft voor de overige 15 zenders langlopende contracten afgesloten met verschillende partijen. Het advies van de programmaraden, om onder meer de Franstalige zender weer toe te voegen, moet worden opgevolgd. Hierdoor overweegt Ziggo om te snijden in de andere eerste 15 zenders, omdat de kabelaar niet terugwil naar 34 analoge zenders.

De programmaraden stapten naar het Commissariaat van de Media, die eerder in het voordeel van de eisende partij besliste. In hoger beroep kregen de programmaraden wederom hun gelijk.

Marieke Pette, directeur kabelraden.nl: "Het Commissariaat bevestigt nogmaals kabelexploitanten de adviezen van programmaraden niet zomaar kunnen negeren. Programmaraden zetten hiermee  weer een stap om te bereiken waarvoor ze staan: een divers pakket met ‘voor elk wat wils’. Daarin is niet alleen plaats voor populaire programma’s, maar zeker ook voor buitenlands aanbod."

"Ziggo heeft zelf het analoge pakket teruggebracht van 34 naar 30. Dat kan wat ons betreft prima terug naar 31 of 32. De wetgever heeft de programmaraden ingesteld. De raden besluiten welke 15 zenders in het basispakket horen. Wat Ziggo doet met de andere 15 pakketten is aan de kabelaar", liet Pablo Meegdes, beleidsmedewerker bij Kabelraden.nl, de overkoepelende organisatie van de programmaraden, eerder weten.

Gradus Vos, voorlichter bij Ziggo, gaf eerder aan dat de programmaraden zenders adviseerden die bij Ziggo onderaan de lijst van kijkdichtheid staan. Ziggo verkleint het analoge pakket om ruimte te maken om digitale zenders door te geven. "De meest bekeken zenders willen we analoog houden", aldus Vos.

Deel dit bericht

4 Reacties

willem ouwerkerk

ik hoop dat arte en tv5 terugkomen; die waren het slachtoffer.

Bas

@Willem U kunt ook overstappen naar digitale televisie, heeft u alles wat u verlangt. In plaats van krampachtig vasthouden aan een verouderd systeem.

willem ouwerkerk

bent u soms van ziggo? precies dezelfde toon.

Nick

Elke analoge zender neemt de plaats in van 8 digitale zenders.Een overstap naar digitaal is zo makkelijk,je kunt 3 tv's aansluiten bij ziggo en hebt dan honderden digitale zenders ook nog in betere kwaliteit.Voor de 2 verdwenen zenders, kunnen 16 digitale zenders terug komen,en er zijn heel veel leuke zenders die niets extra's kosten.Ook nog eens in HD kwaliteit.De analoge tv is hopeloos verouderd,de gemiste zenders zijn digitaal en gratis te ontvangen in een veel betere kwaliteit.Het zo krampachtig vasthouden aan de oude zenders en technieken,ik vraag me af,is de programmaraad soms bang dat ze overbodig wordt ?Het doen was destijds,om met de weinige plaats voor zenders,te adviseren welke zenders er tenminste nodig waren.Dat is allang achterhaald.Ik werk niet bij Ziggo,maar door 2 zenders terug te laten komen voor een paar gedupeerden,blokkeer je 16 digitale zenders die door een groot publiek gewaardeerd worden.Bent u ooit door een programmaraad gevraagd welke zenders u nu leuk vindt ?Toch zeggen zij namens de kijkers te adviseren.Als 30 analoge zenders verdwijnen,kunnen er 240 digitale zenders voor terug komen.Dan is er geen raad meer nodig..en heeft iedereen de zenders die hij wil.Nu houdt een paar theedrinkende mensen die absoluut niet namens mij spreken,tientallen populaire andere zenders tegen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond