Deel dit artikel
-

Ziggo: programmaraden stagneren onze ontwikkeling

Ziggo mag de adviezen van programmaraden om buitenlandse publieke zenders op te nemen niet meer negeren. Het Commissariaat van de Media heeft bepaald dat de kabelaar op advies van de raden bepaalde zenders weer moet opnemen in het analoge pakket.

Er speelden twee dingen voor het Commissariaat van de Media. Ten eerste, de ontheffing die Ziggo aanvroeg om niet meer het advies van de programmaraden op te hoeven volgen. Ten tweede het handhavingverzoek van een aantal programmaraden dat Ziggo hun adviezen moesten opvolgen. Het Commissariaat besliste op beide punten in het voordeel van de programmaraden.

Programmaraden zijn met een handhavingverzoek naar het Commissariaat gestapt. De uitspraak heeft consequenties voor kijkers in Noord-Holland (voormalig Multikabel) en Noord-Brabant (Breda en omstreken).  Veel andere programmaraden hebben inmiddels ook een handhavingverzoek ingediend.

Pakketverkleining

Gradus Vos, voorlichter bij Ziggo, geeft aan dat de uit spraak de pakketverkleining van het analoge pakket niet ongedaan maakt. "Mensen krijgen bij ons nu 60 zenders, waarvan ze 30 analoog kunnen kijken. Dat blijft zo."

Hij vervolgt: "De programmaraden hebben aan ons zenders geadviseerd die bij Ziggo onderaan de lijst van kijkdichtheid staan." Ziggo verkleint het analoge pakket om ruimte te maken om digitale zenders door te geven. "De meest bekeken zenders willen we analoog houden", aldus Vos.

Wettelijke taak

Programmaraden hebben een wettelijke taak om te zorgen voor een divers aanbod op de kabel. Volgens Kabelraden, de overkoepelende organisatie voor de programmaraden, ging de discussie vooral over de manier waarop de kabelexploitant met het advies van de programmaraad omging. Ziggo meent dat zij de adviezen opvolgt  door de zenders door te geven in het digitale pakket.  Programmaraden vinden dat het advies bedoeld is voor het analoge pakket en daarmee voor alle kijkers.

Het gaat hierbij om Franse, Spaanse en Italiaanse zenders die weer in het analoge pakket moeten worden opgenomen. Vos: "Dat betekent dat een aantal andere zenders nu moet verdwijnen." De programmaraden hebben de mogelijkheid om advies uit te brengen over het basisgedeelte van het analoge pakket. Dat zijn 15 zenders waarbij Ziggo wettelijk verplicht is Nederland 1, 2 en 3 en VRT 1 en 2 en een lokale en regionale zender door te geven. Er blijven zeven zenders over waar de programmaraden iets over kunnen adviseren.

Contracten

Ziggo heeft met een aantal andere zenders, die niet in de eerste 15 staan, langlopende contracten. Deze kunnen moeilijk geschrapt worden uit het analoge pakket. "Nu moeten we dus mogelijkerwijs beter bekeken zenders gaan verwijderen", aldus Vos. Ziggo wil immers, koste wat het kost, het analoge pakket op 30 zenders houden."Dat betekent dat we wellicht zenders uit de eerste 15 gaan schrappen. En daar zijn de programmaraden het vast ook weer niet mee eens." Het tweede deel van het analoge pakket met zenders, de resterende 15 zenders, bestaat immers uit zenders waar Ziggo meerjarige contracten mee heeft afgesloten. "Dat wordt puzzelen geblazen", zegt Vos.

"De zenders die de programmaraden er weer op willen hebben, die zijn er nu al een tijdje af. Wij hebben er nauwelijks klachten over gehad. Toen we Tell Sell verwijderden, een verkoopkanaal, hebben we meer klachten gekregen." Volgens Vos kijken ‘Frans georiënteerde mensen’ toch al vaak digitaal. "Ze willen dan meteen meerdere Franse zenders ontvangen."

Bezwaar

Op dit moment beraad de kabelaar zich of er bezwaar wordt aangetekend. "We moeten hoe dan ook iets doen. Kijken welke zenders er weg moeten, want het advies van het Commissariaat moeten we opvolgen. En die verandering moeten we vervolgens weer communiceren."

Vos: "De reden dat wij analoog afbouwen is omdat digitaal de toekomst heeft. Voor elk analoog kanaal dat komt te vervallen, kunnen we er 8 digitaal doorgeven. We kunnen natuurlijk meer capaciteit creëren, door meer lijnen aan te leggen, maar dan gaat de prijs weer omhoog en dat wil de consument niet."

Digitalisering

Hij vervolgt: "We zitten in een verschuivingproces. De programmaraden dwingen ons eigenlijk nu tot iets waardoor de digitalisering minder snel gaat." Volgens de voorlichter waren de programmaraden ‘ten tijde van schaarste nog van belang’. "Anders kozen de kabelaars gewoon voor de zenders die het meeste geld opbrachten." Maar het gaat toch nog steeds om geld? Vos beaamt dat: "Wij zijn een commercieel bedrijf, maar je zoekt naar een evenwicht in digitaal en analoog. Bovendien is er nu, vergelijken met vroeger, meer concurrentie. Wil je geen kabel, dan neem je digitenne of satelliet."

Vos gaat in de verdediging: "Het gaat er om dat de programmaraden er primair zijn om de diversiteit te waarborgen. Het gaat niet om de manier waarop de zenders te zien zijn. De raden gaan niet over de manier waarop mensen moeten kijken.  Digitaal bieden we 240 zenders aan, het basispakket heeft er 60. De diversiteit is er al. De programmaraden dwingen ons om een verouderd platform in de lucht te houden."

Ontwikkeling

Ziggo bevindt zich nu in ‘een vreemde spagaat’. "Van de overheid krijgen wij de opdracht om zo snel mogelijk te digitaliseren. Onze ontwikkeling wordt op deze manier gefrustreerd door de raden. Een scenario is dat we toch weer terug moeten naar 34 zenders, omdat het publiek gaat klagen wanneer we beter bekeken zenders weghalen. De digitale ontwikkeling stagneert daarmee."

Stichting Kabelraden stipt aan dat slechts 10 procent van alle tv’s is aangesloten op het digitale pakket en op 90 procent van de tv’s wordt naar het analoge pakket gekeken.  Vos: "Dat is klinkklare onzin. Bij ons zit het aantal digitale kijkers richting de 40 procent. Volgens mij gaat dit meer om het bestaansrecht van de programmaraden. Ze zijn ingehaald door de tijd en techniek."

Deel dit bericht

7 Reacties

Hoogerbeets

Ik geef Ziggo deze keer gelijk, ik ken, op een paar mensen na, en die kijken bijna alleen maar Ned.1 t/m 3 en soms de commerci?len, alleen maar mensen die digitaal kijken omdat het zoveel beter beeld geeft, ook omdat dat bij het Ziggo bijna niet meer kost met een 3 in 1 pakket. v.a. ?39.95 met gratis digitale ontvanger. 

Peter Goes

Het is weer het oude liedje: Ziggo doet wat het wil en dat gaat, in dit geval, ten koste van onze buitenlandse bewoners. Als je lol wilt hebben van digitaal moet je ook een dergelijke tv hebben. Kosten opdrijven en je eigen zin doordrijven; zo noem ik dat.Maar kenden we dat al niet van Ziggo?

Paul van Gassel

Hoewel ik de argumenten van Ziggo overtuigender vind, ben ik het oneens met het commentaar van de heer/mevrouw Hoogerbeets. Al na enkele weken heb ik de digitale ontvanger weggegooid. Nauwelijks beter beeld, waardeloze bediening. Zeker geen stimulans om 4 tot 5 tv's in huis te digitaliseren. Daar valt voor de aanbieders nog veel te verbeteren, zoals het gebruik van ingebouwde decoders mogelijk maken. Dit schijnt nu tegengehouden te worden uit angst voor het gebruik van gekraakte smartcards.

contra

Jammer dat het artikel niet vertelt dat het Commissariaat vindt dat Ziggo helemaal niet wordt gehinderd in haar innovatiedrang. Het ontheffingsverzoek van Ziggo is afgewezen. Van dat "verouderde platform" maakt nog meer dan 66% gebruik en dan rekenen wij nog niet eens tweede en derde toestellen mee. Ook de tweede kamer heeft meermaals aangegeven dat het belangrijk is dat de consumenteninvloed wordt verstevigd. Ziggo heeft gewoon willens en wetens de (media)wet overtreden door de adviezen te negeren. Niemand zegt dat Ziggo een kanaal moet verwijderen, zij kunnen er met alle gemak een bij zetten, immers een maand geleden waren het er nog 34. Bovendien de kijkcijfers van CNN zijn niet hoger dan die van een Franse zender.

Kersbergen

@Peter Goes: Wat een onzin, om digitaal tv te kijken hoef je helemaal geen nieuwe tv te kopen. Op een decoder zit een doodnormale scart-aansluiting en die past op vrijwel iedere tv, zeker ook oudere. Zelf heb ik een Engelse vrouw en wij hebben daarom het optionele pakket genomen met alle BBC kanalen (w.o. BBC1 t/m BBC4). Ik vond het helemaal geen punt om dit optionele pakket te nemen want ik kan me voorstellen dat niet iedereen daarin is geinteresseerd. Dus daarom zou ik het niet vreemd vinden dat de Italiaanse, Franse of Turkse zenders ook in een optioneel pakket zitten en alleen met digitale tv kan je zenders in dergelijke pakketten aanbieden.

Don van Riet mgt cons ICT

Ziggo is een bedrijvencombinatie die voor hedgefondsen gevormd is om zoveel mogelijk marge uit deze tak van sport te halen. M??r dan Casema vroeger deed. Daar hoort dan ook monopolistisch gedrag bij. Analoge Kabel TV was en is in Nederland altijd relatief goedkoop geweest en kan je thuis met net zoveel TV's tegelijk kijken als je wenst. Niet iets dat meer marge op levert dus. Digitale TV vraagt een kastje en Smartcard per kijker, dat is dus kassa voor de leverancier! Digitenne levert er tenminste nog 3 smartcards tegelijk tegen ??n prijs voor en laat zich ook nog in TV's inbouwen, iets dat Ziggo voor hun systeem expres afhoudt. UPC gaat nog een stap verder en biedt alleen eigen, niet-standaard kastjes. Aantallen analoge kanalen verminderen en al die discussies eromheen zijn afgeleide van al dit bovenstaande. Alleen meer concurrentie k?n de Nederlandse kabelklant helpen aan een klantvriendelijker aanbod. Maar uit de Telecomwereld weten dat het hebben van meer aanbieders niet eens zo veel beter hoeft uit te werken..

Kersbergen

@Don: Niet waar, ik heb thuis ??n Samsung decoder en een Windows Media Center met twee digitale tuners en heb dus in totaal 3 smartcards. Ik betaal maar voor ??n smartcard en die overige twee kosten me niets extra. Voor de fusie betaalde ik inderdaad bij Multikabel 10 euro extra per smartcard, maar na de fusie met Ziggo hoeft dat niet meer. En Ziggo gaat ook de officieel televisies ondersteunen met een ingebouwde tuner dus dan is een externe tuner ook al niet meer nodig. Dus ik vrees dat jouw verhaal niet opgaat met de argumenten die je hier aanhaalt. En nee, ik werk niet voor Ziggo, voordat iemand dat denkt. Ik ben zelf ook een kritisch persoon (vraag maar aan mijn vrouw, haha) maar als er onjuiste informatie wordt verteld dan geeft dat geen eerlijk beeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond