Deel dit artikel
-

Ziggo weer getroffen door DDoS aanval (update)

Opnieuw is kabelaar Ziggo getroffen door door een DDoS aanval en wederom hebben de aanvallers het gemunt op twee DNS servers voor het ‘oude’ Ziggo-gebied. Gisteren duurde het uren voordat het probleem was opgelost.

De aanval lijkt om 21.00 uur begonnen, ruim een half uur eerder dan gisteren. Het probleem kan door klanten zelf worden opgelost door een alternatieve DNS zoals die van Google te gebruiken  (8.8.8.8 of 8.8.4.4). Hiervoor moeten gebruikers overigens diep in de netwerkinstellingen van hun pc of smartphone duiken.

Ziggo had vanochtend nog geen goed beeld van de omvang van de aanval van gisteren, behalve dat hackers blijkbaar geen toegang hadden tot IP adressen van het oude UPC gebied. De schattingen zijn dat gisteren 2 miljoen gebruikers werden getroffen. Volgens Ziggo is de tweede aanval heviger dan gisteren.

In een video op YouTube eist Anonymous – of een paar grappenmakers die zich voordoen als de roemruchte hackersgroep – de aanval bij Ziggo op en wordt gezegd dat de storing nog enkele dagen kan duren.

UPDATE 20/8: De aanval werd pas rond 04.00 uur vanochtend beëindigd. Ziggo heeft een beroep gedaan op het Nationaal Cyber Security Centrum.

 

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Frank

Diep in de netwerkinstellingen duiken? Eén enkel bestandje aanpassen? Man, man, man…

Ruud List

Geklets dat het alleen oude Ziggo-gebieden betreft. Ik heb tot voor kort altijd UPC gehad en word toch meegesleurd in de ellende bij Ziggo (heb sowieso wel meer meegemaakt sinds de overstap dan in jaren bij UPC)

Klaas

Zover de berichtgevingen vanuit de radio en tv kloppen zou ik zelf het probleem zoeken binnen de @Home hoek. @Ziggo was vroeger @Rendodekooi.nl, @Alwaysacces.nl @Home.nl et cetera.

Hier had ik afgelopen 2 avonden behoorlijk veel klachten tot vroeg in de ochtend,
zou er de kaart er bij willen leggen qua storingsmeldingen omdat je daaruit zou kunnen gaan opmaken dat het om bijvoorbeeld een @Home regio zou kunnen gaan.

Ben

Grappenmakers? Zou zou ik ze niet noemen. Deze organisatie heeft de grootste sites ter wereld gehackt of platgelegd. Ze geven nu aan dat ze ziggo een paar dagen plat zullen leggen. Dit betekend ook dat je dns veranderen niet meer werkt. Zelf internet ondernemer en online kenner ben ik ook bekend met deze groep en ga ik er nu al vanuit dat hun claim dat ze ziggo vanaf vandaag een paar dagen plat zullen leggen ook gewoon gaat lukken. Dit zal mijn webshops duizenden euros aan misgelopen inkomsten kosten door de velen potentiele klanten zonder internet en zo zal de schade voor Nederlandse webshops in de honderden miljoenen lopen. Het is de vraag of anonymous die eist dat ziggo zijn service verbeterd zo echt iets goeds doet voor de samenleving of niet. Het is in ieder geval iets waar grote organisaties rekening mee moeten houden want ik gok dat ziggo internet pas weer zal werken wanneer anonymous dat wil en niet doordat ziggo met een oplossing komt. Ik zou zeggen, mensen met ziggo ga lekker buiten zitten en geniet de komende dagen van het mooie weer of maak een internet hotspot van het internet op je telefoon zodat je gewoon door kunt internetten op je computers.

Jan Libbenga

Ben, de opmerking had betrekking op de YouTube video, waarin dreigingen worden geuit. Waarvan gisteren niet helemaal duidelijk was of die serieus bedoeld waren.

Bep

Of ze nou wel of niet het idee van anonymous steunen (want het is geen roemruchte hackergroep maar een idee wat iedereen mag gebruiken) je weet dat het niet om een grap gaat als je de grootste provider van het land zo kan aanvallen. Ziggo heeft bijvoorbeeld een 300 gigabit uplink naar de Amsterdam internet Exchange. Als je dit kan kun je ieder land in de wereld van internet afgooien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond