Deel dit artikel
-

Met .zuerich komt eindelijk het laatste steden-topleveldomein online

In 2012 werd het voor bedrijven en steden mogelijk om hun eigen zogeheten top level domein domain (TLD) aan te vragen. Op 22 november komt een van de laatste stedendomeinen die in 2012 zijn aangevraagd eindelijk voor het publiek beschikbaar: .zuerich. De TLD wordt beheerd door het Britse Centralnic dat wereldwijd bijna 100 internetextensies beheert.

.amsterdam, het domein van onze hoofdstad, is al sinds 2015 operationeel en ook grote steden als Berlijn, New York en Miami hebben al een tijd een eigen domein. Toch zijn er om allerlei redenen nog steeds TLD’s niet online gegaan.

Dat de lancering van dit domein zo lang op zich heeft laten wachten heeft volgens domeinorganisatie SIDN meerdere redenen. Allereerst politiek. Toen het domein werd aangevraagd betaalde het toenmalige bestuur van het gelijknamige Zwitserse kanton 300.000 CHF. Er was op dat moment echter nauwelijks vraag naar dit domein. Ook omdat de spelling met ‘ue’ afwijkt van de Duitse spelling met ‘ü’, wat de aantrekkelijkheid voor de Duitstalige bevolking verminderd.

Aanvankelijk was het domein daarom alleen beschikbaar voor het kanton zelf: de lokale overheid was de enige houder van domeinnamen en onderhield 25 websites onder .zuerich. Een kostbare exercitie voor een investering van 300.000 CHF en de bijkomende jaarlijkse beheerskosten.

Afgelopen jaar besloot het kantonbestuur daarom het domein vrij te geven voor bedrijven en bewoners van het kanton Zürich. Merkhouders kunnen sinds 30 augustus domeinnamen aanvragen in de zogenaamde sunriseperiode. Vanaf 22 november mag iedereen uit de regio registreren.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond