Deel dit artikel
-

‘Zwitserland kan klappen krijgen van Apple Watch’

Zwitserland vreest Apple. Dat beweert in elk geval Swatch-uitvinder Elmar Mock. De inmiddels 61-jarige grondlegger van het hippe horlogemerk vermoedt dat de maandag gelanceerde Apple Watch de markt voor horloges tussen 500 en 1000 dollar flink onder druk gaat zetten. Het zou Zwitserland wel eens banen kunnen kosten.

Apple lanceerde maandag zijn langverwachte Apple Watch, waarover de circa 55.000 uurwerkmakers in Zwitserland tot nu toe hun schouders leken op te halen. Het land heeft grootste horloge-industrie ter wereld: de omzet van 20 miljard euro per jaar is zo’n 3,5 procent van de Zwitserse economie.

Elmar Mock verwijst naar de quartz crisis in de jaren zeventig en tachtig, toen Zwitserse horlogemakers te laat reageerden op de vraag naar goedkopere kwartshorloges en Japanners die markt naar zich toe trokken. Duizenden banen gingen verloren. Het was precies de markt waar Swatch zich op richtte. ‘Ik zie horlogemakers weer dezelfde fout markt. Er wordt hautain gedaan over de smartwatch die men te veel als een gadget ziet.”

Saillant detail is dat Swatch CEO Nick Hayek uitgerekend degene is die sceptisch was over de Apple Watch. Inmiddels werkt Swatch zelf aan een nog te verschijnen Apple Watch concurrent, inclusief betaalsysteem, werkend met Windows of Android, maar zeer beslist niet iOS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond